terorizam

Uhićen državljanin BiH osumnjičen da se borio kao pripadnik ISIL-a

SIPA
23.11.2018.
u 13:39

Policijski službenici SIPA-e na zračnoj luci u Sarajevu uhitili su osumnjičenog M.A. Tužiteljstvo BiH i policijske agencije su operativnim radom utvrdile da je taj osumnjičeni u razdoblju od srpnja 2013. godine pa do danas, boravio na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL-a u Iraku i Siriji.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranje terorističke grupe u vezi s kaznenim djelom terorizam.

Osumnjičeni će u zakonskom roku od 72 sata biti predan na daljnje postupanje tužitelju Tužiteljstva BiH, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim aktivnostima prema navedenom osumnjičenom.

Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije nastavljaju intenzivnu borbu protiv terorizma i svih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, priopćeno je iz tog tužiteljstva. 

Službenici SIPA-e uhitili su četvrtak navečer na graničnom prijelazu zračne luke u Sarajevu Muniba Ahmetspahića, osumnjičenog za terorizam, doznaje Balkanska istraživačka Mreža u BiH (BIRN BiH) iz izvora bliskih istrazi.

Kako je iz tih izvora potvrđeno za BIRN BiH Ahmetspahić, je dugo godina boravio u selu Maoča, poznatom kao mjestu boravka pripadnika Selefijske zajednice, a inače je iz Zenice.

Istraži organi Ahmetspahića dovode u vezu s napadom na Američko veleposlanstvo u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, koji je pucajući iz kalašnjikova izvršio Mevlid Jašarević.

Jašarević je Žalbeno vijeće vijeć osudilo na 15 godina za terorizam te isto smatra da je Jašarević počinio kazneno djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Afganistanu, odnosno kada je riječ on njihovom odnosu prema muslimanima u svijetu.

Ahmetspahić se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe pripremanje kaznenog djela vezanog za terorizam.

- Uhićena osoba se sumnjiči da je u razdoblju od 1.7.2013 godine, boravio na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji - priopćeno je iz SIPA-e.

Početkom 2014. evidentirano je Ahmetspahićevo prisustvo u gradu Haritanu. Borio se u jedinici Bejtul kojom je zapovjedao Safet Brkić. Bivši pripadnci ISIL-a koji su po povratku u BiH uhićeni u izjavama za SIPA-u govorili su kako je Munib teško ranjen, te da je izgubio nogu.

Uhićeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu biti predato u daljnju nadležnost Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
14:00 23.11.2018.

Objesit govno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije