izvješće SIPA-e

U legalne tokove ubrizgano nelegalnih 13 milijuna KM

novac
25.01.2021.
u 08:58

Istragama koje se odnose na pranje novca utvrđeno je da su kroz financijski sustav BiH tijekom prošle godine u legalne novčane tokove ubačene nelegalno stečene 12.912.434 marke.

To se navodi u Izvješću o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za 2020. godinu.

U tom dokumentu dodaje se kako je pričinjena šteta od prijavljenih kaznenih djela koja se odnose na pranje novca ukupno iznosila 6.885.797 KM te da je stečena imovinska korist iznosila 8.563.615 maraka, pišu Nezavisne novine. 

U praksi, novac se pere na način da netko tko se, recimo bavi rasturanjem droge, sredstva koja je "zaradio" ubaci u legalne tokove tako što, primjera radi, otvori kafić te u njemu prikazuje promet koji je često višestruko veći od stvarnog.

"Pranje novca je ubacivanje nelegalnog novca, odnosno novca stečenog na nelegalni način, u redovne, legalne poslove. Recimo, u pitanju je novac stečen trgovinom oružjem, trgovinom ljudima i tako dalje, ili novac koji je izvučen neplaćanjem određenih poreza i dažbina prema državi", ističe za Nezavisne Radislav Jovičić, bivši ministar unutarnjih poslova RS.

Podsjetimo, BiH je u srpnju prošle godine skinuta s europske liste visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svom režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma, koji predstavljaju znatnu prijetnju financijskom sustavu EU.

"Europska komisija prepoznala je napredak i poduzete mjere u ovoj oblasti koji je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi, prema dostupnim informacijama, BiH nema strateške nedostatke u režimu sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti", priopćeno je tada iz Ministarstva pravde BiH.

Kada je riječ o izvješću SIPA-e za prošlu godinu, u njemu se navodi da je Agencija u 2020. godini radila na ukupno 2.524 predmeta koji su se odnosili na otkrivanje i istraživanje kaznenih djela iz nadležnosti Suda BiH, od čega su 972 okončana ili 39 posto njih.

"U 2020. godini Agencija je nadležnim tužiteljstvima u BiH podnijela ukupno 144 izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv ukupno 299 osoba (280 fizičkih osoba, 17 pravnih posoba i dvije nepoznate osobe) i 20 dopuna izvješća protiv ukupno 42 fizičkih osoba", navodi se u ovom izvješću.

Kako se dodaje, podneseno je deset izvješća i pet dopuna izvješća, koji se odnose na organizirani kriminal, odnosno kaznena djela financijskog kriminala i korupcije, promet droga, krijumčarenje ljudi i krivotvorenja isprava te pranje novca.

"Šteta po proračune u BiH identifiicirana podnesenim izvješćima o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima iz oblasti financijskog kriminala i pranja novca iznosi 43.587.106 KM, a nezakonito stečena imovinska korist identificirana izvješćima iznosi 9.189.042 marke", navodi se u izvješću o radu SIPA za 2020. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije