POKUŠAJ UBOJSTVA

Sačekuša na Mamića – Čekali u rovu pa pucali na njega

Foto: Fena
1/14
22.08.2017.
u 21:26

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Ivan Bagarić potvrdio je da je Mamić zadobio prostrjelnu ranu natkoljenice te da je izvan životne opasnosti.

Dobro sam. Izbjegao sam pogibelj! – kratko je danas rano prijepodne kazao Zdravko Mamić, savjetnik Dinama te alfa i omega hrvatskog nogometa. Tu je izjavu Mamić dao koji sat nakon što je teško ozlijeđen u Zidinama kod Tomislavgrada. 

Ranjen u natkoljenicu 

A to ozljeđivanje zapravo je bilo, ono što će policija vrlo vjerojatno okarakterizirati kao pokušaj ubojstva, Mamićevo ranjavanje u zaseoku Vidovići i to točno na mjestu gdje je prije nekoliko godina umro njegov otac Josip. Na Mamića su pucale najvjerojatnije dvije osobe, a po svemu sudeći radi se o pomno planiranom napadu. Jer prema riječima očevidaca, dvojac koji je pucao u Mamića, pogodivši ga u natkoljenicu, čekao ga je blizu spomenika koji je Mamić podigao svom ocu. Bili su ukopani u rov udaljen 50 metara od spomenika i u njemu su navjerojatnije čekali danima.

– Zna se da Mamić godinama dolazi na to mjesto i da s njim dođe i po desetak ljudi. Tako je bilo i ove godine, no nije se znalo kada će točno doći jer on planira ići na Dinamovu utakmicu u Albaniju. Kada se on približio spomeniku, oni su iskočili iz tog rova i zapucali prema njemu i svim tim ljudima. Jedan ga je hitac pogodio u natkoljenicu, a napadači su pobjegli – ispričao je očevidac. Dodao je potom da je Mamića jedan od njegovih rođaka odvezao u Dom zdravlja u Tomislavgradu gdje mu je ukazana pomoć. Kirurški ga je obradio dr. Vlado Tabak. Život mu nije bio ugrožen, a na mjestu gdje je na njega pucano započeo je policijski očevid, koji je potrajao satima. Mamić je u međuvremenu stigao u Zagreb i otišao u bolnicu Sveti Duh.

Ivica Vrdoljak, glasnogovnik kantonalne policije, kazao je da je Mamić napadnut odmah nakon što je izašao iz automobila. Isto je kazala i Mamićeva rođakinja Ljubica Pašalić koja je nakon misnog slavlja sa suprugom došla u Vidoviće kod spomenika podignutog na mjestu gdje je umro Zdravkov otac Josip. Oni su, kaže, došli prvi i otišli na lijevu, a Zdravko na desnu stranu.

– Zdravko je prvi izišo sam, i dok je iziš’o nije korak napravio u nogu ga pogodilo i on je odma pao. Ja mužu govorim reko’ Zdravko pade. Kaže on možda se poskliznuo, reko’ ne diže se. A njegova je žena bila tu s njim, odma’ je, kako je majicu, ne znam, skinula svoju, razderala je i zavezala mu ranu. Došao je moj muž, podigo ga, malo samo da nije na zemlji dok su došli ovi ostali. Onda su ga digli u auto i svi smo odmah krenuli nismo se tu zadržavali. Njega su otjerali u bolnicu, a mi smo ostali ovdje – kazala je Ljubica Pašalić. Ispričala je to stojeći na seoskoj cesti pred obiteljskom kućom Mamića. U to vrijeme pred kućom je bila i policija, koja je trakama ogradila i golf na kojem su se vidjeli tragovi propucavanja. Riječ je o vozilu koje je bilo odmah iza Mamićeva, a u zaseoku Vidovići, na mjestu događaja, policajci su pomoću detektora metala tražili čahure. Što policajci rade promatrao je Miro Mamić, koji je svjedočio pucnjavi na savjetnika Dinama.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

– Zdravko je tu ležao, čuo sam više pucnjeva, ali nije bilo vremena gledati okolo ili trčati za napadačima, najvažnije je bilo pomoći čovjeku – kazao je Miro Mamić. Dodao je kako se nada da će napadači uskoro biti uhićeni, a što je motiv napada na Mamića nitko ne zna. No svi se nadaju da će više detalja biti poznato nakon policijskog očevida. U potragu za počiniteljima policija je uključila i pse tragače, a očevid je potrajao do kasno poslijepodne.

Planirani napad 

O tome svjedoči i činjenica da su iskopali rov u kojem su ga bili spremni čekati koliko treba. Planiranje napada ukazuje i da počinitelji vjerojatno nisu amateri već profesionalci, a svojevrsnom porukom može se smatrati i to što je Mamić ranjen u nogu. Sve to ukazuje da se ne radi o nekom amaterskom napadu, već puno ozbiljnoj situaciji, koja po svemu sliči na klasičnu “sačekušu”. Svojevrsnom porukom može se smatrati i to što je Mamić ranjen u – natkoljenicu. To je, pokazala je dosadašnja policijska praksa, svojevrsno upozorenje, koje u pravilu dolazi iz svijeta kriminalnog miljea. Viđeno je to dosad bezbroj puta u Hrvatskoj, a mete takvih ranjavanja često su znali biti poduzetnici svih vrsta. Svima njima u trenutku ranjavanja bilo je zajedničko da su se bavili unosnim i lukrativnim poslovima, ali i to da počinitelji na njih uglavnom nikada nisu nađeni. Kao što nisu nađeni ni počinitelji koji su na sličan način, pucanjem u noge, upozorenja slali i raznim osobama koje su na policijskim popisima slovili kao pripadnici raznoraznih kriminalnih skupina. Hoće li policija ovaj put biti uspješnija, odnosno hoće li se naći onaj tko je pucao na Mamića, tek treba vidjeti.

Sve o napadu na Zdravka Mamića čitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije