ozljede djece

U 2018. kažnjeno 12 vozača zbog prevoženja djece na suvozačevu mjestu, ove godine nijedan ozljede djece

06.05.2019.
u 18:00

Zakonsku obvezu korištenja autosjedalice roditelji u Zapadnohercegovačkoj županiji shvatili su ozbiljno, što je zajedno s pojačanim policijskim kontrolama djelatnika MUP-a ZHŽ-a rezultiralo smanjenim brojem stradale djece u prometu tijekom prošle i prvih mjeseci ove godine. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije, tijekom prošle godine u prometnim nesrećama na području ove županije stradalo je 21 dijete, od čega je jedno imalo teže ozljede, a 20 njih lakše.

Statistika stradanja

Najviše djece stradalo je u travnju prošle godine, i to sedam, dok, primjerice, u siječnju i srpnju nije bilo prometnih nesreća u kojima su djeca zadobila ozljede. Podaci MUP-a Zapadnohercegovačke županije nadalje govore kako je među djecom koja su zadobila ozljede u prometnim nesrećama u ovoj županiji najviše onih u dobi od 10 do 14 godina (10 djece), dok je najmanje onih od šest do devet godina (tri djeteta). Lakše ozljede tijekom prošle godine u prometnim nesrećama na cestama ove županije zadobilo je i sedmero djece u dobi do šest godina. Kada je riječ o ovoj godini, u prva tri mjeseca u prometnim nesrećama ozljede, i to lakšeg tipa, zadobilo je dvoje djece. Riječ je o djeci starosti od šest do devet godina, a stradala su u prometnim nesrećama koje su se dogodile u ožujku. Kada je riječ o vozačima koji se nisu pridržavali zakona, odnosno nisu koristili autosjedalice, prošle godine ih je u ovoj županiji kažnjeno četvero. Također, dvanaest vozača kažnjeno je jer je djecu vozilo na suvozačevu mjestu.

Ove godine nisu zabilježeni prekršaji ove vrste u ZH županiji. Izvješća MUP-a ove županije pokazuju kako su preventivne mjere i pojačane radarske kontrole pridonijele smanjenju broja prometnih nesreća, posebice onih sa smrtnim ishodom. Inače, kada je riječ o korištenju autosjedalica, one su u BiH obvezne do 12. godine života.

“Zakon o sigurnosti prometa, prema kojem je obvezna upotreba dječjih autosjedalica u vozilu za djecu do 12 godina, stupio je na snagu 2006. godine. Osim ozbiljnih posljedica za sigurnost djeteta, nepoštivanje ovog zakona može prouzročiti i plaćanje novčane kazne od 40 KM, a ako prevozite dijete na prednjem sjedalu, ta kazna se povećava i iznosi od 400 do 1000 maraka”, navodi se na službenoj stranici BiHAMK-a koji trenutačno radi istraživanje o poštivanju spomenutog zakona i korištenju autosjedalica.

Kako postaviti sjedalicu

Podsjećaju kako u prvim mjesecima života djeteta, do 15. mjeseca, dječje sjedalice trebaju biti okrenute suprotno od smjera vožnje kako bi jamčile zaštitu glave u stadiju rasta kada bebin vrat i kralježnica još uvijek nisu dobro formirani. “Autosjedalicu za djecu stariju od 15 mjeseci možete postaviti okrenutu prema naprijed jer tako pruža najbolju zaštitu za leđa i unutarnje organe”, naglasili su iz BiHAMK-a.

Podsjećaju na činjenicu kako je pravilno pričvršćivanje sustava za zaštitu djece u vozilu od presudnog značaja za osiguravanje njegove učinkovitosti u slučaju prometne nesreće. Posljedice loše postavljene sjedalice mogu biti podjednako ozbiljne kao i putovanje bez bilo kakve zaštite.

“Svakih osam minuta u svijetu jedno dijete izgubi život u prometnoj nesreći. Ozljede djece prouzročene prometnim nesrećama predstavljaju jedan od četiriju najčešćih uzroka smrti djece od 5 do 17 godina starosti”, zaključili su iz BiHAMK-a. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije