11. DAN POTRAGE

Sudski vještak: Mobilna mreža ima podatke je li Matejev mobitel ugašen ili je uništen

Robert Anic/M.M./ATAImages/PIXSELL
10.01.2022.
u 18:05

Bazne stanice potvrdile su da je mobitel 27-godišnjeg Splićanina posljednji put registriran u blizini restorana na šetalištu uz Savu. Nakon toga gubi mu se trag

Mobitel Mateja Periša, nestalog Splićanina za kojim se već 11 dana traga u Beogradu, isključen je i nije pronađen od večeri kada je nestao. Prema najnovijim podacima koji su se pojavili u srbijanskim medijima, bazne stanice potvrdile su da je mobitel 27-godišnjeg Splićanina posljednji put registriran u blizini restorana na šetalištu uz Savu. Nakon toga gubi mu se trag.

Što se sve može doznati od operatera i s baznih stanica, razgovarali smo s Đurom Luburom, telekomunikacijskim stručnjakom te stalnim sudskim vještakom za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja.

- Mobitel u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti izvanredno pomoćno sredstvo, posebno ako država ima implementiran Advanced Mobile Location (AML) sustav i ako mobitel nije ugašen. Srbija za razliku od Hrvatske nema AML koji hitnim službama u slučaju potrage za nestalom osobom omogućuje precizno lociranje mobitela, a čini se i da je mobitel nestalog mladića u trenutku pokretanja potrage već bio isključen - pojašnjava Lubura za Večernji list.

AML sustav, dakle, ne bi pomogao i da ga Srbija ima jer je mobitel nestalog mladića, prema trenutno dostupnim informacijama, bio isključen u trenutku pokretanja potrage. Međutim, Lubura ukazuje da se i bez tog sustava i s ugašenim telefonom može doći do značajnih informacija.

- I u takvim situacijama policija može dobiti informacije o tome s kime je nestala osoba razmijenila poziv ili SMS, te približno kojim lokacijama se kretala na temelju baznih stanica na koje je mobitel bio spojen. Ti su podaci spremljeni u bazama lokalnog telekom operatora, neovisno o tome što je nestali mladić u mobitelu imao SIM karticu hrvatskog operatora i što mobitel nije pronađen - kaže telekomunikacijski stručnjak.

Odgovarajući na pitanje koliko su podaci s baznih stanica precizni, Lubura istaknuo je da je preciznost lociranja veća u gusto naseljenim područjima jer ima puno više baznih stanica s manjim područjem pokrivanja.

- Kombinirajući te podatke i informacije prikupljene s videonadzornih sustava moguće je dosta dobro rekonstruirati kretanje nestale osobe. Na temelju podataka mobilne mreže može se znati i gdje je zadnji put mobitel bio aktivan, ali i informacija je li mobitel ugašen ili je samo nestao s mreže. Naime, kad mobitel ugasite on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a u slučaju uništenja mobitela ili upadanja u vodu on samo prestane komunicirati s mobilnom mrežom - objašnjava Lubura.

Osvrćući se na tvrdnje Matejevih prijatelja da mu je mobitel neposredno prije nestanka bio pun 75%, dodao je da na mobilnoj mreži mora biti zabilježeno ako ga je sam isključio. -

Ako takve informacije nema, prema mojem mišljenju je mobitel uništen ili je upao u vodu. Bez obzira što je Matej imao Samsung A21 mobitel koji određeno vrijeme vodonepropusan do manje dubine, ukoliko je upao u vodu nestao bi s mreže jer se radijske frekvencije mobilnih mreža ne mogu rasprostirati kroz vodu i komunikacija mreže s mobitelom bi bila nemoguća čak i kad bi mobitel neko vrijeme radio - zaključuje Lubura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije