Ratni zločini

Sud za samo 4 mjeseca izrekao oslobađajuću presudu Jovanu Raniću i Savi Grnoviću

presuda
23.06.2022.
u 07:15

Na Županijskom sudu u Zagrebu, zbog nedostatka dokaza, izrečena je oslobađajuća presuda Jovanu Raniću (65) i Savi Grnoviću (66), koje se teretilo za ratni zločin na području Petrinje, počinjen u studenom 1991. godine.

Predsjednica Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu, sutkinja Saša Lui, usmeno je obrazložila da na temelju izvedenih dokaza nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi da su optuženici počinili zločin koji im je stavljen na teret optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Optuženici su se teretili da su dana 4./5. studenog 1991. nakon što su Petrinju zauzeli JNA i TO, kao pripadnici Specijalne jedinice Milicije SAO Krajine došli do kuće na adresi Ivana Meštrovića 11 u Petrinji, u kojoj su zatekli članove obitelji Kozbašić te potom protivno odredbama međunarodnog prava, odnosno Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata, pucajući iz svog osobnog naoružanja usmrtili Milana i Gordanu Kozbašić te njihovu djecu, maloljetnog Alena Kozbašića i maloljetnu Tamaru Kozbašić, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja uzevši sa sobom odjevne predmete i zlatni lanac koji je pripadao Milanu Kozbašiću.

Jovanu Raniću suđeno je u odsutnosti dok je Savo Grnović uhićen u ožujku 2021. na frankfurtskom aerodromu, kada je iz Srbije, preko Njemačke, putovao na Island gdje se s obitelji nastanio 1998. godine. Suđenje je počelo 16. veljače 2022., a tijekom dokaznog postupka ispitano je 20 svjedoka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije