tuzla

Službenici UIOBiH iz Tuzle oduzeli robu vrijednu 32.000 KM

oduzeto
29.07.2016.
u 13:32

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH,  Regionalnog centra Tuzla, u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti 32.000 KM.

Na tržište BiH pokušano je i krijumčarenje Afričke šljive, priopćeno je iz UIOBiH.

U priopćenju se pojašanjava da su ovlašteni službenici Regionalnog centra Tuzla, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, u suradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH na putnoj komunikaciji Granični prijelaz Rača izvršili pregled autobusa koji je prometao na relaciji Beograd – Kostajnica.

Prilikom pregleda prtljažnog prostora, a zatim i putničkog dijela autobusa, u pretincu iznad mjesta vozača pronađena je veća crna plastićna vreća, u kojoj je otkrivena veća količina kontaktnih sočiva, dioptrijskih stakala – raznih, kao i tečnosti za sočiva i sredstva za dezinfekciju. Vrijednost privremeno oduzete robe je 5.000 KM

Službenici za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla su, na osnovu predhodno prikupljenih obavještajnih informacija, izvršili provjeru i poreskog obveznika S.S. iz Distrikta Brčko, a pronađena je roba stranog podrijetla, i radilo se uglavnom o tekstilnoj robi. Vrijednost privremeno oduzete robe je 9.000 KM

Na osnovu operativnog rada na terenu, službenici Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, došli su do informacije da osoba K.O. dostavlja robu bez porijekla koja nije prošla carinsku proceduru. Na putnoj komunikaciji Bijeljina – Brčko Distrikt zaustavljeno je predmetno vozilo te je pronađena roba stranog podrijetla bez bilo kakve dokumentacije o podrijetlu. Tom prilikom je oduzeta tekstilna roba u vrijednosti 11.000 KM.

Prilikom obavljanja redovnih aktivnosti na Graničnom prelazu Pavlovića Most, službenici Regionalnog centra Tuzla, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja otkrili su i neprijavljenu robu. Koristeći specijalističku opremu koja je donirana od  Vlade SAD-a, putem programa EXBS, pronađena je skrivena i neprijavljena roba. Riječ je o Herba Fast proizvodima, Afričkoj šljivi i raznim drugim preparatima kod državljanina Republike Srbije. Vrijednost oduzete robe je 1.000 KM.

Prilikom provjere prometa robe stranog porijekla, službenici Regionalnog centra Tuzla, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, kod pravnog subjekta na područiju Brčko Distrikta pronašli su i  privremeno oduzeli robu za koju odgovorna osoba nije posjedovala odgovarajuću dokumentaciju.

Radilo se robi podrijeklom iz Srbije tj. pesticidima i herbicidima. Odgovornoj osobi, s obzirom na težinu i vrstu prekršaja, izdana je novčana kazna u iznosu 6.000 KM, dok je roba oduzeta i procjenjena  na vrijednost od 2.500 KM.

Protiv počinitelja ovih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije