Naslovnica Crna kronika

SIPA podnijela izvješće o krivotvorenju i pranju novca

24. svibnja 2019. u 14:37 0 komentara 126 prikaza
SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnijeli su izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv pet fizičkih osoba i jedne pravne osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela „Izvršenje kaznenog djela u sastavu kriminalnog udruženja“, „Posebni slučajevi krivotvorenja“, u vezi s kaznenim djelom „Pranje novca“.

U vezi s navedenim, postoje osnove sumnje da je pravna osoba počinila kazneno djelo "Odgovornost pravne osobe“, a u vezi s kaznenim djelom „Pranje novca“, priopćeno je iz SIPA-e. 

Prijavljene osobe su od 2014. do 2018. godine postupajući kao pripadnici kriminalnog udruženja oštetili jednu osiguravajuću kuću na području Republike Srpske za iznos od preko milijun KM, kao i proračun Republike Srpske za iznos od preko 100.000 KM kroz umanjenje porezne osnovice za obračun poreza na dobit, čime su osiguravajuću kuću doveli u rizik nesolventnosti i nelikvidnosti, odnosto ugroženosti akumuliranih sredstava za pokriće tekućih rezervi.

Navedeno su prikrili preinačavanjem pravih isprava odnosno krivotvorenjem dokumenata o sudskoj registraciji za određeni broj pravnih osoba, a koja stvarno nisu postojala, i transakcijama kroz račune više banaka na području Bosne i Hercegovine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.