opasnost na društvenim mrežama

Šestero djece na meti pedofila, djevojčica ga poslala u zatvor

pedofil
ilustracija
11.02.2020.
u 19:56

Devetogodišnjakinja iz BiH našla se u raljama pedofila, koji ju je putem Facebooka ucjenjivao, tražeći od nje da mu pošalje fotografije na kojim je bez odjeće, a potom se ispostavilo da je na njegovoj meti bilo je još petoro djece, pišu Nezavisne novine. 

Toj odličnoj učenici bilo je zabavno na ovoj društvenoj mreži dok nije primila uznemirujuće poruke.

"Nepoznati muškarac poslao joj je sliku muških genitalija objavljenu na Facebooku, s navodno njenim komentarima ubačenim ispod slike. Rekao je da će objaviti tu sliku ako mu ne pošalje svoje slike, bez odjeće. Sara (ime je promijenjeno kako bi se zaštitio identitet djevojčice) je bila u panici i brinula se što će se dogoditi ako njezina obitelj, nastavnici ili prijatelji to vide", priopćila je organizacija "Save the Children". 

Kako se dodaje, pametna djevojčica shvatila je da može tražiti pomoć odraslih kojima vjeruje. Slučaj je zatim prijavljen policiji.

"Policija je potom pokrenula istragu i uskoro su, uz pomoć donirane opreme, Facebooka i lokalnih pružatelja internetskih usluga uspjeli otkriti IP adresu s koje su poruke poslane. U pretresu kuće osumnjičenog policija je pronašla nekoliko računala, hard diskova, DVD-ova, telefona i drugih uređaja", navedeno je iz "Save the Children".

Ubrzo je, kako se dodaje, otkriveno da je u kući privremeno boravila druga osoba u vrijeme kada su poslane poruke i kako je koristila zaplijenjenu opremu.

"Osumnjičeni je bio u bijegu kada je policija pretresla kuću, ali uhićen je na graničnom prijelazu dok je pokušavao napustiti zemlju. Ovo je stvarni slučaj koji se dogodio u jednom gradu u BiH. Na osnovu istrage policija je otkrila da djevojčica nije bila jedina žrtva. Na meti ove osobe bilo je još petero djece", kažu iz ove organizacije te dodaju kako je počinitelj osuđen na četiri godine i tri mjeseca.

Rezultati studija provedenih u BiH ukazuju na to da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okružju. Studija provedena na reprezentativnom uzorku djece u BiH u dobi od 12 do 16 godina pokazala je da je svako sedmo dijete doživjelo neki oblik nasilja u digitalnom okruženju.

"Sigurnost na internetu također nije dio nijednog nastavnog programa, tako da se o toj temi rijetko razgovara u školama", kažu iz organizacije "Save the Children".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije