sigurnost prometa

Rekorder u BiH: Muškarac iz Posavine vozio sa 4,91 promila alkohola u krvi

15.10.2017.
u 10:00

Rekorder po promilima u BiH je 52-godišnji O.L. iz Posavske županije kod kojeg je nalaz vještačenja Zavoda za zdravstvenu zaštitu Sarajevo pokazao da je imao 4,91 promila alkohola u krvi i urinu

Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa BiH dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,3 promila, što znači da možete popiti jedno pivo, manju čašu vina ili jednu čašicu rakije. Za sve veće količine predviđena je kazna od 400 KM do 1.000 KM. Ipak, to ne sprječava nesavjesne vozače da upravljaju vozilima dok su pod utjecajem alkohola.

Rekorder po promilima u BiH je 52-godišnji O.L. iz Posavske županije kod kojeg je nalaz vještačenja Zavoda za zdravstvenu zaštitu Sarajevo pokazao da je imao 4,91 promila alkohola u krvi i urinu, piše Klix.ba. 

Ovaj iznos je jednak količini od 14 velikih čaša piva (500 ml), oko 15 čaša vina (200 ml) ili 25 čašica rakije (40 ml). Prema svim procjenama medicinskih stručnjaka, s ovolikom količinom alkohola u organizmu čovjek već odavno gubi svijest i pada u komu, te nastupa smrtno trovanje.

"Na terenu kažu da je ih je bilo i s dozom oko šest promila, ali su ti podaci utvrđeni samo alkometrom", rekao je za Klix.ba Josip Dominković, glasnogovornik MUP-a Posavske županije.

Na drugom mjestu ove neslavne liste je vozač s područja Bosanskog Novog kod kojeg je izmjereno 4,62 promila alkohola, a 4,15 promila izmjereno je kod vozača mopeda koji je također iz ovog grada.

U Zapadnohercegovačkoj županiji rekorder po promilima alkohola u krvi je vozač iz Širokog Brijega kod kojeg je izmjereno 4,25 promila. U ovoj godini tu rekord drži vozač kontroliran u Ljubuškom - 3,50 promila.

Na dnu liste su nesavjesni vozači s područja Sarajevske županije, gdje je prema podacima MUP-a izmjereno najviše 2,31 promila alkohola, što je utvrđeno alkotestom. Osoba je upravljala automobilom. 

U Tuzlanskoj županiji rekorder je vozač motornog vozila koji je imao 2,6 promila u krvi.

Prema Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH je propisano zadržavanje vozača do otrežnjenja, a najduže 12 sati, kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi veća od 1,5 promila ili koji odbije testiranje, a pokazuje znake poremećenosti izazvane pod utjecajem alkohola.

Sankcije po promilima:
- od 0,3 do 0,8 promila - 50 KM i jedan kazneni bod,
- od 0,8 do 1,5 promila - 100 KM, dva kaznena boda i mjesec dana zabrane upravljanja vozilom
- više od 1,5 promila - 400 KM, dva kaznena boda i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije