Sarajevska zračna luka

Podignuta optužnica za korupciju protiv 11 carinika

08.11.2015.
u 06:15

Optužena cijela postava carinskih službenika putničkog terminala

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu koja 11 carinskih službenika Uprave za neizravno oporezivanje BiH tereti za koruptivna kaznena djela, zloupotrebu položaja ili ovlasti i stjecanje protupravne imovinske koristi u Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Iz Tužiteljstva BiH priopćeno je kako je optužnica u predmetu kodnog naziva "Gold" s najviše obuhvaćenih optuženih ovlaštenih službenih osoba u postdaytonskoj BiH. Optuženi su šef carinskog terminala, kao i šefovi smjena u putničkom prometu i carinici, odnosno cjelokupna postava carinskih službenika koji su radili na putničkom terminalu zračne luke Sarajevo. Optužnicom su obuhvaćeni Vehid Sadiković (56), zaposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te vođe smjene Zoran Lončar (63), Mensur Mašetić (63) i Taufik Šemdin (42), kao i carinici u ovoj ispostavi Maid Keč (51), Branka Tešić (59) i Muhamed Hanjalić (54).Optuženi su i carinici Emir Čaušević (42), Zijad Hadžifejzović (38), Damir Burnazović (41), kao i Damir Dudo (43) zaposlen u Odjelu za sprečavanje krijumčarenja i carinskih prijevara u UNO BiH.

Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz upotrebu posebnih istražnih radnji koje je provodila GP BiH uz pomoć i asistenciju OSA BiH, te su u skladu sa zakonom prikupljene videosnimke inkriminirajućih kaznenih djela koja su vršena u prostorima zračne luke, koji nisu obuhvaćeni standardnim videonadzorom. Optuženi službenici terete se da su kao organizirana kriminalna skupina duže vremensko razdoblje, zloupotrijebili službeni položaj i ovlasti koja su im dana u obavljanju dužnosti, te su prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH stjecali nezakonitu imovinsku korist omogućavajući osobama povoljniji tretman, ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe u zamjenu za darove u novcu ili drugim oblicima koristi.

Na ovaj način, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist, a Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protuzakonite imovinske koristi. Uz optužnicu, Tužiteljstvo BiH prilaže više desetaka materijalnih dokaza i predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije