Optužnica

Podignuta optužnica protiv Milenka Karlice za ratne zločine na području općine Bosnanski Novi

tužiteljstvo bih
31.12.2015.
u 12:33

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Milenka Karlice, rođenog 29. siječnja 1963. godine u Bosanskom Novom, državljanina BiH i Srbije.

Optuženi se tereti da je u periodu od svibnja do rujna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Srpske R BiH, Teritorijalne odbrane, pripadnika vojne policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo, zajedno sa drugim osobama počinio progon osoba bošnjačke nacionalnosti iz zaseoka Ekići i Alići, ubojstvima, prisilnim preseljenjem stanovništva i mučenjem, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tereti se da je u lipnju 1992. godine, zajedno sa grupom od preko dvadeset pripadnika vojnih formacija krenuo u napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti zaseoka sela Maslovare, Alićima i Ekićima, te su na putu do tamo ubili jednu osobu bošnjačke nacionalnosti, da bi po dolasku u naselje počeli s istjerivanjem civila iz njihovih kuća. Tom prilikom su dvije osobe bošnjačke nacionalnosti ubijene, a svo zatečeno stanovništvo su odveli u kolonama do jedne kuće, te su odvojene muškarce udarali rukama, nogama i raznim predmetima po svim dijelovima tijela, dok su to gledale i slušale njihove žene i djeca, navodi se u priopćenju.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da su po njegovom naređenju odvojeni žene i djeca iz pomenutih kolona potrpani u traktore i odvezeni prema naselju Urije, dok su muškarci odvedeni do mjesnog muslimanskog groblja gdje im je optuženi naredio da kopaju zajedničku grobnicu, a njemu poznatim naoružanim osobama i drugim pripadnicima Teritorijalne odbrane naredio da pucaju u civile, što su zajedno sa njim i učinili.

Prilikom strijeljanja ubijeno je više od 20 civila bošnjačke nacionalnosti, nakon čega su njihova tijela zatrpana zemljom.

Ekshumacijom pomenute grobnice poronađeno je i identifikovano šest tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, dok neka tijela nikad nisu pronađena, jer su prema prikupljenim dokazima, većina tijela ubijenih, tokom 1996. godine iskopana, odvezena na ušće rijeka Japre i Sane, gdje su bačena, a od čega su do sada pronađena i identifikovana tri tijela.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo "zločin protiv čovječnosti" iz člana 172. stav 1., u vezi sa članom 29.,  a sve u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije