potvrđeno

Podignuta optužnica protiv Lijanovića i Šerifovića, bivšem ministru godina zatvora

Jerko
21.12.2015.
u 11:17

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je podiglo optužnicu protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, Merseda Šerifovića, Suada Čamdžića i Stipe Šakića, zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u stjecanju produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Optužnica je proslijeđena Županijskom sudu Tuzla na potvrđivanje, te je traženo produžavanje pritvora optuženima. Također, Tužiteljstvo je tražilo da im se oduzme imovina koja je pribavljena krivičnim djelima.

Inače, kako je potvrđeno, ranije je zaključen sporazum o priznanju krivnje sa Edinom Ajanovićem, bivšim ministrom u Vladi Tuzlanske županije, koji je osuđen na godinu zatvora.

Kada je u pitanju sadržaj optužnice, Lijanović se sumnjiči da je nakon preuzimanja funkcije ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlaštenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke Radom za boljitak.

Udruženje je organizirano kako bi uvjetovali poljoprivrednike u Tuzlanskoj županiji i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici poticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih poticaja u gotovini, kao i da im sugerira načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Radi se isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uvjetovanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih poticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, te su također pokušavali da uvjete poljoprivrednike i za veći iznos novca na što pojedinci nisu pristajali.

Podsjetimo, Lijanović i ostali su uhićeni krajem rujna u akciji Federalne uprave policije, a po naredbi Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije.

Optuženi Šerifović je županijski poslanik i potpredsjednik NS Radom za boljitak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije