Konačna presuda

Petorici za 25 pljački 17 i pol godina zatvora

presuda
08.01.2016.
u 07:00

Slobodan Bojanić (33) iz Banje Luke i još četiri člana njegove skupine u Vrhovnom sudu RS-a pravomoćno su osuđeni

Slobodan Bojanić (33) iz Banje Luke i još četiri člana njegove skupine u Vrhovnom sudu RS-a pravomoćno su osuđeni na 17 i pol godina zatvora zbog organizirane pljačke “teške” više od 50.000 KM. Bojanić je dobio pet, Neven Nešković (33) zvani Mali četiri, a Borislav Stupar (28) i Milenko Vurunić (40) po tri, dok su Nikoli Vasiljeviću (31) pripale 2 i pol godine. Vrhovni sud RS je, kao neosnovane, odbilo žalbe branitelja i u potpunosti potvrdio prvostupanjsku presudu banjolučkog Okružnog suda. Bojanić i ostali članovi ove bande su osuđeni jer su organizirano od lipnja 2011. do lipnja 2014. pljačkali benzinske crpke, kioske i trgovine na području Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Čelinca, Mrkonjić Grada, Teslića i Modriče. U pljačke su išli s naoružani, jednom su pucali na policiju koja ih je primijetila, a jednom na vlasnika trgovine koji ih je vidio. Na teret im se stavlja da su opljačkali 11 trgovina, četiri crpke “Nestro petrol” i jednu “Krajina petrola”, te pet kioska “Glasa Srpske” i jedan “Tvornice duhana”, kao i krađu auta, piše Večernji list BiH.

- Pljačke i provale su uglavnom činili u noćnim satima i sa sobom su uvijek nosili vatreno oružje. Ukradenu robu odvozili su na unaprijed pripremljene lokacije, gdje su je predavali nepoznatom članu skupine koji ju je dalje preprodavao. Na taj način “zaradili” su više od 50.000 maraka koje su međusobno dijelili - navedeno je u optužnici. Skupina je osuđena za 25 kaznenih djela, a iako su bili osumnjičeni i za čupanje bankomata u Kotor Varoši, to djelo je izostavljeno iz optužnice, kao i još desetak pljački s kojima su povezivani. Član ove kriminalne skupine bio je i Predrag Petković, koji se nalazi u bijegu. Osim kazni, optuženi su dužni i solidarno platiti troškove postupka u iznosu od 34.703 marke, ali i nadoknaditi štetu koju su počinili u svojim pljačkaškim pohodima. Većina osuđenih je, nakon dramatične policijske potjere, uhićena u lipnju 2014. kada su u Dušanovu kod Gradiške zatečeni u jednoj od provala. Nakon toga su pušteni da se brane sa slobode, ali su u veljači 2015. svi ponovno uhićeni u okviru akcije “Kastelo” i od tada se nalaze u pritvoru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije