dolazi u Hrvatsku

Peru traži garanciju ako želimo da izruče Mikolu

Foto: VL
29.08.2015.
u 08:00

Mikola od hrvatskog pravosuđa bježi već 10 godina, i to nakon što je 2005. osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva počinjenog 1991. u Pakračkoj Poljani.

Igor Mikola, koji je od srpnja 2014. u ekstradicijskom pritvoru u Peruu, uskoro će biti izručen Hrvatskoj. Naime, finalizacija njegova izručenja je u tijeku, odnosno Mikola će biti izručen kada peruanske vlasti dobiju garanciju da će se Mikuli vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Peruu uračunati u kaznu koja mu je izrečena u Hrvatskoj. S obzirom na to da je to ionako praksa u našem pravnom sustavu, čim Peruanci dobiju garanciju, Mikola će biti izručen Hrvatskoj.

Mikola od hrvatskog pravosuđa bježi već 10 godina, i to nakon što je 2005. osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva počinjenog 1991. u Pakračkoj Poljani. Teretilo ga se da je, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a, odnosno postrojbi koje su se kolokvijalno zvali "merčepovci", 1991. pomagao u ubojstvu nepoznatog muškarca imenom Saša. Mikola se na objavi presude nije pojavio, pa je za njim raspisana tjeralica koja je na snazi bila do srpnja 2014., kada je, prema navodima peruanskih medija, sam ušetao u policiju, predao se i kazao:

– Izručite me Hrvatskoj!

U medijima se tada špekuliralo da se Mikola predao strahujući za svoj život, jer se u Južnoj Americi upleo u poslove s drogom i kartelima. Ima li u tim špekulacijama istine teško je reći, no činjenica je da je narkomafija nekoliko dana prije Mikoline predaje policiji likvidirala Gorana Stavrića Kukija, srbijanskog kriminalaca koji se povezivao s Lukom Bojevićem. Stavrić je bio Mikolin kompanjon, a zanimljivo je i da je imao lažnu hrvatsku putovnicu koja mu je 5. ožujka 2009. izdana u hrvatskom konzulatu u Tuzli. Putovnica je glasila na ime Darka Damjanića, a za nju se saznalo tijekom akcije Border, kada je uhvaćena skupina kojoj se sada sudi zbog preprodaje hrvatskih putovnica kriminalcima.

>> Mikola u Peruu čeka da ga izruče Hrvatskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?