TRI ODVOJENE AKCIJE

Oduzeta razna roba u vrijednosti 53.000 KM

02.06.2017.
u 10:43

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) u nekoliko odvojenih akcija na područiju Kalesije, Bijeljine i Orašja oduzeli su raznu robu u vrijednosti 53.000 KM. Ovlaštene službene osobe UNO, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla na osnovu višemjesečnog operativnog rada u sUradnji s policijskim službenicima MUP TŽ, PU Kalesija, izvršili su pretres putničkog vozila vlasništva N.I. kao i obiteljske kuće i pomoćnih objekata, a sve u skladu s instrukcijom Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenih pretresa pronađen je sitno rezani duhan bez akciznih markica čija vrijednost na tržištu isnosi cca 43.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenici Graanične policije, TŽ Bijeljina, i službenici UNO, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su pretres poslovnih objekata na područiju Bijeljine na osnovu naredbe Osnovnog suda u Bijeljini. Tom prilikom oduzeta je roba stranog porijekla, a radilo se o prehrambenim proizvodima u vrijednosti 6.000 KM.

Vršeći pojačanu kontrolu prometa robe i putnika na GP Orašije, službenici UNO, Regionalni centar Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u suradnji s carinskim službenicima izvršili su pregled vozila. Tom prilikom su uz pomoć specjalističke opreme za pregled vozila, donirane putem programa EXBS od strane Vlade SAD, pronašli neprijavljenju robu, a radilo se o 345 komada spinera. Vrijednost privremeno oduzete robe je 4.000 KM.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, priopćeno je iz UNO BIH. 

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UNO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije