Visokotehnološki kriminal:

Očekuje se porast cyber-kriminala u BiH

05.01.2019.
u 20:30

Osim opće dobrobiti za društvo, munjeviti razvoj tehnologija sa sobom nosi i negativne stvari. Već smo pisali kako zahvaljujući sve sofisticiranijim alatima automafijaši relativno lako mogu provaliti i ukrasti bilo koje vozilo, čak i ona koja su zaštićena najsuvremenijim sigurnosnim sustavima.

Slijedom toga, jedna vrsta kriminala posljednjih godina sve više je zastupljena i u Bosni i Hercegovini, a to je cyber-kriminal.

Cyber-kriminal je tip visokotehnološkog kriminala koji obuhvaća skup kaznenih djela u kojima se kao objekt izvršenja i kao sredstvo za izvršenje kaznenog djela javljaju računala, računalne mreže, računalni podaci, kao i njihovi proizvodi u materijalnom i elektroničkom obliku. Internetski kriminal nije više samo sitna neugodnost koju uzrokuje mala skupina hakera. Radi se o multinacionalnoj opasnosti po gospodarstva i države.

Kartice, korisnički računi...

Cyber-kriminal najčešće se dovodi u svezu s krađom podataka o kreditnim karticama ili krađom korisničkih naloga za pristup internetskim stranicama. Uz to, česta kaznena djela su izrada i unošenje računalnih virusa, neovlašten pristup zaštićenom računaru ili mreži, ali i iskorištavanje djece i maloljetnika za pornografiju. Stručnjaci upozoravaju kako građani trebaju biti posebno oprezni prilikom korištenja besplatnih Wi-Fi mreža jer, bilo kojoj aplikaciji ili web-stranici pristupali, od njih se traži da “prihvate uvjete” davatelja određene usluge, koju rijetko tko uopće i pročita, ali u kojoj jasno piše koje se sve osobne stvari s telefona stavljaju na raspolaganje onome tko daje te usluge. Na području Federacije BiH u 2017. godini otkriveno je i prijavljeno ukupno 60 slučajeva povezanih s visokotehnološkim kriminalom, a iz Federalne uprave policije (FUP) upozoravaju kako se na području BiH može očekivati porast kaznenih djela povezanih s računalnim kriminalom.

Prevencija

Iz FUP-a preporučuju građanima da veliku pozornost posvete prevenciji jer malo je koristi od prijave kaznenog djela iz razloga što je jako teško ući u trag cyber-kriminalcima. Potrebno je podići svijest i zdravim razumom koristiti pomagala koja imamo na raspolaganju. Internet je doista neograničen, mogućnosti su nepregledne, a samim time i opasnosti. Dok cyber-prostor u BiH ne bude adekvatno zakonski uređen, prevencija je najbolja zaštita, poručuju iz FUP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije