Afera - Zamjenik direktora

Nova istraga protiv Dragana Anđelića

28.08.2016.
u 09:33

Centar javne sigurnosti Istočno Sarajevo pokrenuo je novu istragu protiv zamjenika ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragana Anđelića zbog sumnje da je vršeći funkciju direktora Voda Srpske sklopio više štetnih ugovora i nanio štetu poduzeću i proračunu RS. Portal Capital saznaje da je CJS Istočno Sarajevo već podnio izvješće Tužiteljstvu protiv Anđelića te da se očekuje otvaranje istrage.

Skupina građana

I pored niza medijskih tekstova u kojima se iznosila otvorena sumnja njegovog rukovođenja Vodama Srpske Anđelić je početkom mjeseca imenovan za zamjenika ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. U CJS Istočno Sarajevo Capitalu službeno su potvrdili da su anonimnu kaznenu prijavu skupine građana zaprimili 30. lipnja ove godine te da su o navodima iz prijave obavijestili Okružno tužiteljstvo u tom gradu. “CJS je zaprimio anonimnu prijavu skupine građana RS s molbom da se, kako stoji u prijavi, zaustavi pljačka koju je godinama radio direktor Voda Srpske Dragan Anđelić. U prijavi je navedeno da je Anđelić sklopio više štetnih ugovora i nanio štetu poduzeću i proračunu te s tvrtkom Radis iz Istočnog Sarajeva sklopio ugovor bez javnih nabava i uplatio joj predujam iako ta tvrtka nikada ništa nije uradila”, kazali su u ovom CJS. Naveli su i da je o prijavi obaviješteno Okružno tužiteljstvo pod čijim nadzorom ovaj Centar poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Bijeljinska policija je protiv Anđelića i ranije vodila istragu zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlasti oštetio ovo poduzeće za 237.463 KM, a drugima pribavio nezakonitu imovinsku korist. Tužiteljstvo je odbilo navode iz izvješća i nije podiglo optužnicu. Anđelić je dao posao tvrtki Radis i pored zabrane EIB-a.

Kako se namiještalo?

Mediji su ranije prenijeli će Vode Srpske i republički proračun biti oštećeni za 700.000 KM, jer je bivši direktor Anđelić 2013. potpisao ugovor o uređenju korita rijeke Željeznice s tvrtkom Radis iz Istočnog Sarajeva suprotno odredbama Zakona o javnim nabavama i procedurama za projekte koje je, poput ovog, financirala EIB. Radis je izabran među sedam prijavljenih ponuđača. Nakon što je četvrtorangirana tvrtka Mibral uložila žalbu, EIB je pokrenuo reviziju i zatražila od Voda da obustave radove. Unatoč upozorenju, Vode su 2014. potpisale ugovor s izvođačem radova, a izvođaču je ubrzo stigla obavijest da se radovi obustavljaju jer EIB zbog žalbe neće financirati projekt u vrijednosti od milijun i pol maraka. Iako je tvrtki Radis isplaćen predujam od 307.000 KM, oni smatraju da im je obustavom radova pričinjena šteta i tražili su odštetu koja je predviđena u iznosu od 700.000 KM. U izvješću EIB-a u vezi sa žalbom tvrtke Mibral zbog izbora Radisa za izvođača, navedeno je da postoje različiti dijelovi u procedurama koji se mogu dvojako tumačiti što podiže sumnju u transparentnost i učinkovitost cijelog procesa. “Bazirano na analizi, preporučujemo da se iz projekta isključi ovaj specifičan dio”, navedeno je u izvješću koji je u posjedu Capitala. Jedna od žalbi ostalih ponuđača bila je i da je pobijedila ekstremno niska cijena. Naime, pobjednička ponuda je bila čak 29% niža od drugoplasirane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije