Skandal u pravosuđu

Neuropsihijatar lažirao vještačenja?

28.02.2016.
u 07:00

Podizanje optužnice protiv tuzlanskog sudskog neuropsihijatrijskog vještaka dr. Alije Sutovića zbog primanja mita od 5000 maraka, odnosno lažiranja nalaza u jednom slučaju ubojstva iz 2006., što je moglo utjecati na drukčiji ishod suđenja, kao i to da je već odavno, sudeći po prijavama, ‘na glasu’ za ista koruptivna djela, izazvalo je pravu pravosudnu buru i negodovanje oštećenih, koji sada traže ponavljanje sudskih postupaka, a njih i nije mali broj, piše Večernji list BiH. Među njima su i članovi obitelji ubijenog potpredsjednika SDS-a Branislava Garića, kojega je prije skoro sedam godina u stranačkim prostorijama u Doboju likvidirao vlasnik tvrtke “Građ-promet” Rajko Savić. Oni sumnjaju da je ključni svjedok Savićeve obrane, upravo neuropsihijatar iz Tuzle Alija Sutović, bio podmićen kako bi napravio ekspertizu prema kojoj je Savić zločin počinio u neuračunljivom stanju. Upravo je njegova ekspertiza i dovela do toga da Okružni sud u Doboju Garićevog ubojicu oslobodi odgovornosti.

Čekaju potvrdu

- Nadali smo se da će se nešto ovakvo dogoditi, jer smo i ranije znali i upozoravali da je vještak koga je Savićeva obrana bila angažirala na dokazivanju njegove navodne neuračunljivosti čovjek protiv kojega su postojale brojne prijave da po narudžbi izrađuje lažne nalaze. Sada samo čekamo da sud u Tuzli potvrdi optužnicu i osudi Sutovića za djelo koje mu je stavljeno na teret, pa da službeno zatražimo ponavljanje sudskog postupka protiv ubojice mog brata, kaže žrtvin brat Slavko Garić. Njihovo pravo na ponovljeni postupak, ako se dokaže da je jedan od ključnih svjedoka u prethodnom postupku primao mito, potvrdila je i odvjetnica Irena Puzić. I žrtvini stranački kolege tvrde da je čitav sudski proces protiv Rajka Savića predstavljao neviđenu farsu, ističući da puštanje ubojice na slobodu bez ikakve kazne nije zabilježeno u modernom pravosuđu. Traže i proširenje istrage na suce koji su donijeli po njima sramotnu presudu.

Podsjećamo, vlasnik tvrtke “Građ-promet” Rajko Savić je 26. travnja 2009. ušao u prostorije dobojskog SDS-a i nakon kraćeg razgovora s potpredsjednikom te stranke Branislavom Garićem, s udaljenosti od metar i pol, u njega ispalio pet metaka iz pištolja. Nakon počinjenog ubojstva, Savić se svojim automobilom odvezao u Sarajevo, gdje se predao tamošnjoj policiji.

Samo oduzeli pištolj

Nakon višemjesečnog suđenja, koje je izazvalo veliku pozornost javnosti, Savić je 2010. proglašen neuračunljivim te je oslobođen optužbi za ubojstvo Garića. Naime, za suđenja, mišljenje o stanju Savićevog duševnog zdravlja dali su vještaci Psihijatrijske klinike Sokolac, koji su tvrdili da je u vrijeme ubojstva bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, dok su vještak iz Tuzle Alija Sutović, kao i njegov kolega iz Zenice Šefik Hedžić, tvrdili da je Savić bio neuračunljiv. Dobojski Okružni sud Saviću tada nije izrekao čak ni mjeru obveznog liječenja, a ubojica je jedino kažnjen oduzimanjem pištolja kojim je počinio zločin. Vrhovni sud RS-a je iste godine potvrdio ovu presudu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije