Sigurnost u prometu

Najopasnija vožnja - bez položenog ispita

19.02.2019.
u 16:50

U jedne od najneodgovornijih, ali svakako i najopasnijih sudionika u prometu u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, spadaju vozači koji upravljaju vozilima bez položenog vozačkog ispita, piše Večernji list BiH. 

“Tešku prometnu nesreću skrivio pijani vozač bez vozačke dozvole”, “Nakon vožnje pod utjecajem alkohola i bez vozačke dozvole teško nastradao putnik u drugom automobilu”, “Vozio u zabranjenom smjeru bez vozačke dozvole i oštetio 15 parkiranih automobila”, “Starac (96) bez vozačke dozvole skrivio prometnu nesreću”, “Mladi vozač bez vozačke dozvole sletio s ceste, ozlijeđeno pet osoba”, “Detalji velike tragedije kod Sinja: vozač je bio pijan i bez vozačke dozvole”... samo su neki od naslova gdje se vide tragične posljedice nastale zbog neodgovornih “vozača”.

Rigorozne kazne

U Bosni i Hercegovini upravo “zahvaljujući” takvim sudionicima u prometu, redovito se pune rubrike crne kronike, ali dobra je vijest da je izmijenjeni Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, koji se primjenjuje od 15. veljače 2017. godine, ipak bar donekle doprinio smanjenju prekršaja ovakve vrste.

Protekle godine od vozača u Bosni Hercegovini oduzeto je više vozačkih dozvola nego prethodnih godina, a novi Zakon o prometu donio je značajne izmjene koje se uglavnom odnose na znatno veći iznos novčanih kazni za prekršaje. Tako kazne za vožnju bez položenog vozačkog ispita dosežu i do 1000 konvertibilnih maraka, a isti novčani iznos vrijedi i za vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine ili vožnju neregistriranog vozila.

Vozači koji odbiju testiranje na alkohol ili drogu također se suočavaju s kaznama od 400 do 1000 konvertibilnih maraka. Nikakva opravdanja za vožnju bez položenog vozačkog ispita zaista nema, no treba kazati i to da cijena polaganja vozačkog ispita poprilično visoka.

Uzimajući u obzir propisano trajanje sati teorije i vožnje te minimalne cijene sati, minimalni troškovi polaganja vozačkog ispita za B kategoriju u Bosni i Hercegovini iznose nešto manje od 1300 konvertibilnih maraka.

Kaskader bez vozačke

Na kraju, podsjetit ćemo i na jedan od upečatljivijih događaja koji se dogodio u rujnu prošle godine kada se Mladen Benić (19) iz Banje Luke, koji nije imao vozačku dozvolu, bježeći od policije, spustio niz stepenice banjolučke tržnice. On se nije zaustavio na policijski znak “stop”, počeo je bježati prema gradskoj tržnici pješačkom stazom, a zatim i stepenicama kroz gradsku tržnicu. Ubrzo ga je sustigla policija u Ulici Isaije Mitrovića te su utvrdili da u organizmu ima 1,18 promila alkohola. Snimku njegova kaskaderskog slijetanja vidjela je cijela regija, a mladić je završio čak i u britanskim medijima.•

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
19:58 19.02.2019.

Ako je vozacki ispit toliko "obavezan" zasto drzava ne snosi troskove polaganja? Umjesto da pomazete narod,vi uvijek kaznjavate! A ti novinar/ka - ne seri

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije