BRZA VOŽNJA vodi u smrt

Mjesto pogibije tri mladića godinama odnosi živote

RAS Srbija
07.07.2019.
u 14:52

Ravan put kroz široku ravnicu Lijevča polja, za mnoge vozače, osobito mlade, izazov je kojem je teško odoljeti, pa noga sama leti na papučicu gasa. Brza vožnja u ovakvim uvjetima može odvesti – pravo u smrt, piše Srpskainfo.

Na ovu opasnost koja prijeti na putu Laktaši – Srbac, poznatijem kao put “na kanalu”, već godinama upozoravaju i mještani i stručnjaci. Pogibija trojice mladića, koja je jučer zavila u crno Laktaše i okolicu, tragedija je koja ponovno upozorava na opasnosti od brze vožnje.

„To je jako opasan put i tu se često događaju nesreće, jer ravnica povuče vozače, osobito mlade, na brzu vožnju“, kaže Aleksandar Čičić (29) iz Maglajana kod Laktaša koji je poznavao poginule mladiće.

I Radojica Vidović predsjednik mjesne zajednice Kukulje rekao je ranije za Srpskainfo da je ovaj dio puta “na kanalu” renoviran prije nekoliko godina i da od tada vozači na ovoj dionici voze nevjerojatno brzo.

„I ranije su se događale teške nesreće i ljudi su ginuli, ali pogibija ove trojice mladića je opomena“, rekao je Vidović.

Milija Radović, direktor agencije za sigurnost prometa RS podsjeća da ova agencija već godinama radi s mladim ljudima, kako bi ih upozorila na opasnosti od brze vožnje. 

„Posebno ako je u pitanju noć, mnogi mladi vozači imaju dojam da po ravnom putu mogu voziti još brže, jer se vide svjetla, ali to nije istina: noćna vidljivost, nije isto što i dnevna“, kaže Radović.

Pri brzoj vožnji, opasnosti su, upozorava on, velike. Pri brzini od samo od 80 kilometara na sat, za jednu sekundu vozilo pređe više od 22 metra.

„Dakle prije nego što je vozač pritisnuo papučicu kočnice, vozilo je već odletjelo najmanje 22 metra“, kaže Radović i dodaje: “Ako hoćete manje riskirati, vozite sporije, nema boljeg recepta za sigurnost”.

Još prošle godine iz agencije su upozoravali da je najveći rizik u prometu kod mladih vozača u dobi od 21 do 25 godina, kaže Radović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije