popularan među narkomanima

Lijek protiv bolova fentanil pretekao i heroin, policija u akciji

20.03.2018.
u 10:00

Posljednje zapljene narkotika koje su izvele bh. policijske agencije pokazale su koliko je porasla popularnost analgetika fentanil, koji se sve više ilegalno nabavlja i koristi.

Zloporaba ovog lijeka protiv bolova ima katastrofalne posljedice za korisnike, a nerijetko može dovesti i do smrti. Fentanil je legalan u mnogim zemljama, a uzimaju ga uglavnom pacijenti koji boluju od najtežih bolesti, poput raka.

Dobiju na recept

Na narkotržištu jugoistočne Europe fentanil se pojavio prije nekoliko godina i umnogome je potisnuo heroin i postao veliki hit među narkomanima.

Značajne zapljene fentanila proteklih mjeseci odigrale su se na području Bosansko-podrinjske županije. - Zabrinjava nas uporaba fentanila, čijom zloporabom može doći do ugrožavanja zdravlja, pa čak i smrti.

Ovisnici dolaze najčešće do flastera protiv bolova i dobivaju se na osnovi liječničkog recepta - kazao je za Avaz glavni županijski tužitelj Mirsad Bilajac. Zbog njegove jačine, doze koje se primjenjuju u medicini su male. Narkomani ga konzumiraju i ušmrkavanjem, intravenozno ili pušenjem. O opasnosti korištenja upozorila je i Filipa Markotić, toksikologinja iz Mostara. - Doza od 0,1 miligram postiže učinak kao doza morfija od 10 miligrama. Najčešće nuspojave su mučnina, povraćanje, pospanost, tromost, euforija, ukočenost mišića, usporen rad srca, vrtoglavica i otežano disanje.

Treba biti oprezan zbog mogućnosti ovisnosti i prestanka disanja koje može dovesti do smrti. Istodobna primjena fentanila s apaurinom, leksilijumom i alkoholom može izazvati pospanost, prestanak disanja, komu, pa i smrt - objašnjava Markotić.

Smrtonosni flaster

Smrtni slučajevi uslijed trovanja fentanilom u BiH nisu zabilježeni, napominje Markotić, ali u zemljama Europske unije situacija je znatno lošija. - Evidentirani su slučajevi u EU u kojima je došlo do odljepljivanja flastera s bolesne osobe na zdravu osobu pri tjelesnom kontaktu.

Također, bilo je slučajeva u kojima je dijete progutalo flaster. U svim tim situacijama bili su smrtni ishodi - rekla je Markotić za Dnevni avaz.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije