brza vožnja odnosi živote

Jesu li boljom prevencijom životi mogli biti spašeni?

policija uviđaj
03.05.2019.
u 07:24

Teška prometna nesreća u kojoj je na Uskrsni ponedjeljak u Kiseljaku smrtno stradalo dvoje devetnaestogodišnjaka mnoge je, ne samo obitelji stradalih, natjerala na razmišljanje je li se nesreća mogla izbjeći.

Među ostalim, i prikladnim kažnjavanjem vozača koji bi policiji morali biti poznati po brzoj vožnji.

Pitanje je li boljom prevencijom mogla biti izbjegnuta tragedija, na posljednjoj sjednici Općinskoga vijeća Kiseljak Nijazu Klisuri, načelniku Policijske postaje Kiseljak, postavio je vijećnik Marinko Ilijašević. Klisura, koji je vijećnicima predstavio izvješće o radu Policijske postaje Kiseljak u prošloj godini, naveo je pak više aktivnosti koje su, po njegovu mišljenju, poboljšale stanje sigurnosti na cestama.

- Nesreća o kojoj govorite dogodila se u četiri sata ujutro. Naša patrola u to vrijeme nije ni mogla biti na cesti. Čak se sve rjeđe mogu vidjeli policijske patrole na cestama jer brzu vožnju i ostale prekršaje evidentiramo stacionarnim i pokretnim radarima, kao i kamerama pomoću kojih dobivamo podatke o neregistriranim vozilima - odgovor je načelnika Policijske postaje Kiseljak.

Prema izvješću u prošloj godini, na području općine Kiseljak dogodilo se 300 prometnih nesreća, odnosno 151 manje nego u 2017. godini. No, bez obzira na statistiku koja pokazuje trend smanjenja prometnih nesreća, policija očito nije u stanju ili ne želi stati ukraj onima koji vole stisnuti papučicu gasa, a zbog kojih se mnogi Kiseljačani osjećaju nesigurno u svojim dvorištima i na ulici.

Na neprimjereno brzu vožnju peticijom su prije godinu dana upozoravali žitelji Ulice Kraljice Mira. No, ništa se nije promijenilo. Za razliku od mještana koji se i dalje brinu zbog brze vožnja koju prakticiraju uglavnom iste i svima poznate osobe, policija negira da ima brze vožnje na navedenom području.

- Naše su policijske patrole bile u ovoj ulici nakon peticije građana i nisu uočile slučajeve prebrze vožnje na koju su se stanovnici ovog dijela Kiseljaka žalili - poručio je Nijaz Klisura, načelnik Policijske postaje Kiseljak.

- Ja vas molim da maksimalno obratite pozornost na ovaj problem kako nam mladi opet ne bi ginuli - poručio je vijećnik Marinko Ilijašević.

Bez obzira na policijska izvješća, Kiseljak, kao i ostale sredine, ima svoje “trkače” na cestama, uglavnom mlade ljude kojima se iz nekih razloga stalno “gleda kroz prste” zbog brze vožnje. Dio takvih slučajeva, nažalost, često završava tragično - nesrećama sa smrtnim posljedicama. Jesu li se mogle spriječiti oštrijom kaznenom politikom, pitanje je na koje su čelnici Policijske postaje Kiseljak izbjegli konkretan odgovor.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije