Nakon nesvakidašnjeg zločina

Izmasakrirao obitelj i pri uhićenju tražio jamstvo da ga ne usmrte

04.11.2015.
u 06:45

Brutalni ubojica Anto predao se jer je strahovao da će biti ubijen u potjeri, a već dva dana mu se ne da pričati zbog umora

Anto Niče (32), osumnjičen da je zaklao majku i izmasakrirao brata te njegovu suprugu u obiteljskoj kući u selu Suhača kod Livna, inspektorima je na dan uhićenja rekao kako će sve ispričati tužitelju Mladenu Stojanoviću, ali se i pred njim jučer opravdavao umorom i nesposobnošću govora te je vraćen u KPZ Mostar odakle je i počeo njegov krvavi pir nakon ovosubotnjeg izlaska iz pritvora gdje je bio zbog nasilja u obitelji, piše Večernji list. Dva dana nakon zločina lutao je livanjskim poljima i planinski prijevojima, a kada se napokon odlučio predati, najveći mu je strah bio da će ga policajci ubiti tijekom hvatanja pa se prvo i obratio prijatelju u selu Komorani, preko kojega je i tražio posebno jamstvo da neće biti pucnjave. Milan Juranić, v. d. ravnatelja MUP-a HBŽ, navodi kako su policajci i očekivali da bi Niče mogao takvo nešto napraviti, no oni su, ipak, u međuvremenu za njim tragali s psima koji su uspjeli pronaći njegov trag samo do obližnje rijeke. U međuvremenu su termovizijskim kamerama snimali polja, ali ga nisu uspjeli locirati. Čitavo vrijeme dok je bio u bijegu, policajci su čuvali kuće ljudi jer se strahovalo da bi i njima mogao nauditi. Takav okrutan i gnusan zločin nije zabilježen u ovom kraju, rečeno je na konferenciji za novinare u livanjskom MUP-u. Konstatirano je kako je u ovom slučaju zakazao cijeli sustav.

- Imali smo i prije slučajeva u kojima su se događala višestruka ubojstva, ali na ovakav način, ovo se ne pamti. Nije bez razloga danas u Livnu dan žalosti. Policajci su dosad imali više puta probleme s Antom pa su stoga ranije tražili od suda zahtjev za izricanje zaštitne mjere. Sada se kao glavni krivac spominje policija iz jednostavnog razloga što se znalo da on koristi marihuanu. Po tko zna koji put, policija nije jedina nadležna za sprečavanje droge. Mi vrlo malo saznanja dobijemo od građana, a tu smo zbog njih, oni nas plaćaju. Ali kada pričate s građanima, kažu da ih pustimo na miru, a znaju sve, to je evidentno dokazano - zaključio je Husein Bukvić. Istaknuo je da su zatražili psihosocijalni tretman osumnjičenog, te da se, imajući u obziru sve što je činio u posljednjih nekoliko godina, radilo o 'tempiranoj bombi' koja je u svakom trenu mogla eksplodirati, te dodao: "Nedostatak ustanova za resocijalizaciju otvara vrata novim, da tako kažem, ovakvim slučajevima i vjerojatno će ih biti još. Takvih slučajeva u FBiH ima barem još 150."

- Psihosocijalni tretman uz represivne mjere jedini je način da se s problemom obiteljskog nasilja bori, a policija će sa svoje strane učiniti maksimum da poduzme sve ono što propisi nalažu i što je zakon predvidio kako bi sa svoje strane učinila sve da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali, kazao je ministar MUP-a HBŽ Darinko Mihaljević. A o kavom je prijestupniku riječ dovoljno govori podatak koji smo dobili u Općinskom sudu Livno, a to je da je Anto Niče u protekle dvije godine na izdržavanju raznih kazni ukupno proveo dvadeset i jedan mjesec, piše Večernji list. Žrtve pomahnitalog ubojice jučer su, u nazočnosti velikog broja građana Livna, ispraćene na posljednje počivalište, a zbog tragično preminulih članova obitelji Niče, općinski načelnik Luka Čelan utorak je proglasio danom žalosti. Inače, upozorenja radi, u prvih 9 mjeseci ove godine na području MUP HBŽ-a evidentirano je 59 slučajeva nasilja u obitelji. Policija je podnijela 32 izvješća (kaznene prijave) Tužiteljstvu, a Općinskom sudu Livno 23 zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera. Nažalost, tako nije bilo i u slučaju obitelji Niče.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije