Suđenje

Istražitelj: ‘Osvećuju mi se!’

19.11.2016.
u 09:00

Optuženi za korupciju u bh. pravosuđu, jedan od glavnih istražitelja Tužiteljstva BiH Mujo Smajlović, na suđenju je naveo da nije imao posebno dogovorenih zajedničkih susreta s Hercegovcima Zdravkom Jurkovićem i Mirom Šutalom, nego da je ih je samo po nekoliko puta sreo u ugostiteljskom objektu kod Suda BiH, kada je, kako kaže, odlazio na doručak ili kavu. Inače, Smajlović se tereti da je od 2012. do početka 2015., bez znanja tužitelja, ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci te im obećavao pogodnosti, za što je primio najmanje 10.000 eura i darove. Spočitava mu se da je odavao povjerljive informacije trgovcima droge.

- Smatram da su obojica dala izjave iz dva razloga - prvi je da mi se osvete zbog vođenja istraga, a drugi da je netko od njih dvojice htio prevariti ovog drugog. Jedan kaže da mi je dano 5.000, a drugi 10.000 eura. Jedan priča da smo se sastajali u Sarajevu, drugi da nismo. Nisu točni ni Jurkovićevi navodi za darovano oružje - smatra Smajlović. Negirao je i navode iz optužnice da mu je nuđen novac kako bi kod pojedinih odvjetnika urgirao da preuzmu obranu Zdravkova sina Davora Jurkovića. Optuženi se htio opravdati i za slučaj nuđenja novca na ime pomoći Draganu Šarencuu predmetu “Kazanova”.

- Između ostalih osuđenih za dilanje droge, Šutalo je na kraju dobio 2 i pol godine. Sve pregovore o sporazumu odvjetnik Bibić je obavljao s tužiteljem Čamparom. Smatram da je jedan od razloga da Šutalo iznese te tvrdnje bio motiv da se osveti.

Također, Davor Jurković je bio osuđen na 5 i pol godina pa sam se sa starijim Jurkovićem sreo nekoliko puta kako bismo razmotrili postoji li mogućnost da Davor iz Zenice bude prebačen u Mostar na izdržavanje kazne. Jurkovići su pri tome očekivali pomoć tužitelja pa se razočarali. Na posljednjem susretu Zdravko me pitao jesmo li išta uradili. Nakon negativnog odgovora, rekao je da ne moramo ništa ni raditi jer je on svojim kanalima i vezama osigurao premještaj za sina, ispričao je u svojoj obrani optuženi istražitelj. Inače, ranije je prikazana videosnimka na kojoj se vidi kako on u vozilu uzima omotnicu s 1000 eura od doušnika kodnog naziva “Robot”. Naime, sredinom prosinca 2014. doušnik i optuženi Smajlović sastali su se u naselju Aneks, nedaleko od Tužiteljstva, a nakon toga je uslijedila policijska akcija kodnog naziva “Druker”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?