SKANDALOZNO

Braća Dolkić se odrekla majke koja će na sudu svjedočiti protiv njih

Braća Šimić
Autori: S. R., A. Z.
20.11.2013.
u 11:03

Mate je optužen da je u razdoblju od 2004. do 2007. godine organizirao kriminalnu skupinu kojoj su se pridružili njegov brat Blago i Ivan Kolobarić

Započelo je suđenje Mati i Blagi Šimić iz Gruda zloglasnoj braći optuženoj za kriminal, trgovinu drogama i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnog materijala. Tijekom čitanja osobnih podataka, braća Šimić Dolkić su od predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića zatražili da se zabilježi kako nemaju majku. To su zatražili jer je Zdravka Šimić, njihova biološka majka, pristala svjedočiti protiv sinova u ovom predmetu.

Trgovina drogom

Mate je optužen da je u razdoblju od 2004. do 2007. godine organizirao kriminalnu skupinu kojoj su se pridružili njegov brat Blago i Ivan Kolobarić. Skupina je osnovana kako bi nabavljali marihuanu. Drogu su prevozili preko ilegalnih graničnih prijelaza iz BiH u Hrvatsku. Tužiteljstvo tvrdi da je Kolobarić prevozio drogu u Imotski, gdje su ga čekali Šimići, a zatim bi zajedno drogu prevezli kupcima u Šibeniku ili Zagrebu. Na sudu je rečeno da su policajci na imanju Šimića u Grudama krajem prošle godine pronašli 10 i pol kilograma droge i jedanaest štapina eksploziva s isteklim rokom trajanja. Mate je optužen i da je u studenome 2011. godine u Grudama prijetio Zoranu Galiću, ravnatelju policije Zapadnohercegovačke županije. Šimić mu je preko telefona prijetio da će mu “letiti glava” i da će mu dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će Galića vezati i natjerati da sve to posmatra. Tužitelj Saša Sarajlić je rekao da i dalje traje istraga i za druga brojna kaznena djela. Policija je na autootpadu Šimića pronašla naoružanje, ukradena vozila i dokumente za vozila.

Svjedok pretučen

Tužitelj je zatražio od Sudskog vijeća da Šimićima zabrani posjete i telefonske razgovore s drugim osumnjičenim u ovom predmetu. Sarajlić je rekao kako je bivši Šimićev suradnik Ivan Bašić, koji je pristao svjedočiti protiv njih, pretučen u Kazneno-popravnom zavodu Mostar nakon jedne od posjeta Šimićima. Sudac Perić je rekao da će Sudsko vijeće odlučiti o zabrani telefoniranja nakon što dobiju pismeni zahtjev, a da će o posjetima odlučiti sudac za prethodni postupak. Odvjetnica Irena Pehar, koja zastupa zloglasnu braću, nije željela iznositi detalje obrane. Policija je Šimiće uhitila prošle godine nakon policijske akcije. Tada je tužitelj Saša Sarajlić odlučio pustiti osumnjičene usprkos policijskom upozorenju da Šimići na slobodi mogu utjecati na tijek istrage. Policija je pokrenula disciplinski postupak, ali su u Uredu disciplinskog tužitelja Visokog sudbenog tužiteljskog vijeća (VSTV) utvrdili da Sarajlić nije počinio prijestup.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije