Nelegalna trgovina opojnim drogama

BiH važna točka na ruti krijumčarenja

10.01.2019.
u 13:00

Nelegalna trgovina opojnom drogom u Bosni i Hercegovini u porastu je. U razdoblju od siječnja do rujna 2018. godine u FBiH je evidentirano 1261 kazneno djelo iz ove oblasti, što je više za 302 (ili 31,49%) u odnosu na usporedno razdoblje 2017. godine, piše Večernji list BiH.. Za izvršenje ovih djela prijavljeno je 1312 osoba, što je više za 257 (ili 24,36%). Od toga je 25 maloljetnika (više za 12) i 596 povratnika u vršenju kaznenih djela (više za 78). Slobode je lišeno 606 osoba. U tom je razdoblju evidentirano 269 kaznenih djela po čl. 238 KZ FBiH (neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), što je više za 18 ili 7,17% u usporedbi s istim razdobljem 2017., dok su 992 kaznena djela evidentirana po čl. 239. KZ FBiH (posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Tih kaznenih djela više je za 284 (ili 40,11%) u usporedbi s istim razdobljem 2017. godine.

Veliki napori GP BiH

U razotkrivanje krijumčara Granična policija BiH ulaže velike napore i sredstva. Oni koji ilegalno unose narkotike u BiH, često to čine izvan graničnih prijelaza, prolazeći pješice kroz pogranični pojas. Tada je, obično, posrijedi veća količina opojne droge. Droga se često pokušava prokrijumčariti u kamionima, u posebno izrađenim bunkerima. Za razotkrivanje narkodilera ponekad je potrebno dulje vrijeme praćenja i prikupljanja obavještajnih podataka. To se pokazalo na primjeru zapljene 82 kg heroina 2017. u Zenici.

- Imali smo informaciju da je pošiljka krenula iz Bugarske, išla preko Srbije, trebala je proći kroz BiH, završiti u Hrvatskoj i dalje u zemljama EU-a - izjavio je tom prilikom Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Rekordne zapljene

U radnoj verziji izvješća Europske komisije za 2018. godinu, BiH je i dalje zemlja tranzita i skladištenja opojnih droga. Ističe se također da je potražnja za opojnim drogama u BiH neznatno povećana te da se sve više traže sintetičke droge. A u srpnju prošle godine policijski službenici SIPA-e u suradnji s Graničnom policijom BiH kod Neuma su otkrili i zaplijenili oko 665 kilograma opojne droge marihuane (skunk). Vrijednost zaplijenjene droge je višemilijunska. Krajem prošle godine, početkom prosinca, pripadnici GP BiH zaplijenili su oko 200 kilograma skunka u graničnom pojasu na području Bileće. Takvih je primjera, nažalost, mnogo jer na balkanskoj ruti krijumčarenja droge BiH je važna točka. Droga kreće iz Albanije, a u BiH se doprema preko Crne Gore. Samo manji dio droge ostaje u BiH, ostatak se krijumčari u Republiku Hrvatsku, a iz nje dalje u zemlje Europske unije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije