Teški zimski uvjeti na Visočici

Akcija GSS-a - Dramatično spašavanje četiri strana državljanina na planini u BiH

03.12.2023.
u 16:05

Pripadnici Gorske službe spašavanja - Sarajevo zaprimili su poziv od četiri strana državljanina koji su izgubljeni na planini Visočici.

Pripadnici GSS-a Sarajevo odmah su aktivirali dežurni tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršla evakuaciju unesrećenih. Spasioci su se kretali prema bivku pješke i uz pomoć motornih sanki, jer su putevi zametni i nije moguć pristup drugim vozilima, te su uspješno stigli do unesrećenih.

Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučit će se o načinu i vrsti evakuacije. O samom tjeku akcije je upoznat i Operativni centar županijske Civilne zaštite - priopćeno je iz GSS-a.

U priopćenju se navodi da su četiri mlađe osobe strana državljanina u subotu, ponukani lijepim vremenom krenuli na planinarenje bh. planinama.

S obzirom na lijepo vrijeme krenuli su nedovoljno pripremljeni za zimske uvjete ne znajući ćud bosanskohercegovačkih planina.

Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju. Kasno naveče kada je počeo padati snijeg uspjeli su pronaći sklonište na planini i tu provesti noć. Ujutro su pokušali naći put, međutim, bezuspješno i s obzirom na teške vremenske uvjete jedan od izgubljenih je počeo osjećati i zdravstvene tegobe te su se odlučili vratiti na posljednju poznatu točku tj. bivak u kojem su proveli noć.

Nakon povratka u bivak shvatili su da je, s obzirom na zdravstveno stanje jednog od njih, te da sami nisu u mogućnosti pronaći put nazad na sigurno da pozovu Gorsku službu spašavanja - navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?