IZMIJENJEN PROJEKT

Crkvu na Grbavici će graditi sa skloništem

molitva
Arhiva VL
01.06.2011.
u 09:13

Na oko 800 četvornih metara u Hercegovačkoj ulici 1b uskoro će se graditi crkva

Ovih dana ponovno je aktualizirana priča o početku gradnje crkve sv. Ignacija u sarajevskom naselju Grbavica. Nakon što je došlo do neznatnih izmjena na projektu u koji je ubačen dodatak - da se izgradi i sklonište, preostalo je još samo izdavanje građevinske dozvole i gradnja crve na Grbavici može početi. Podsjećanja radi, župa sv. Ignacija Lojolskog u Sarajevu na Grbavici proslavila je 2004. godine 25 godina postojanja. Tada je na svečanoj akademiji istaknuta osobita aktivnost u godinama nakon posljednjega rata, kada je uz pomoć međunarodne isusovačke organizacije Jesuit Refugee Service pružana sustavna pomoć stanovništvu svih vjerskih zajednica i osobama bez izričite pripadnosti nekoj religiji, što je rezultiralo obnovom oko tri tisuće stanova.

Proslava se održavala u nekadašnjoj automehaničarskoj radionici adaptiranoj u crkvu. Župu sv. Ignacija Lojolskog u Sarajevu vode isusovci koji od veljače 1882. kontinuirano djeluju u BiH radeći na duhovnome, karitativnom, odgojnom i prosvjetnom području. Tijekom posljednjeg rata župna kuća je u potpunosti bila devastirana. Priča o gradnji crkve na Grbavici počela je 2001. kad je od Zavoda za planiranje Sarajevske županije zatražena lokacija. Ponuđena je, naime, jedna koja se nalazila na području druge župe, što je za ovu crkvu bilo neprihvatljivo.

Nakon toga je ponuđena druga lokacija na Grbavici, koja je bila prihvatljiva, ali se zbog protivljenja stanovnika te mjesne zajednice moralo od nje odustati. Malo je neobično, ali i netolerantno, da se jednoj vjerskoj zajednici na taj način protivi, posebice u gradu koji se naziva multietničkim. U međuvremenu je ponuđena još jedna lokacija za gradnju crkve, iznad stadiona FK Željezničar, što je također bilo nelogično zbog udaljenosti od župne kuće. Na kraju je ipak postignut dogovor s općinskim vlastima da se crkva gradi u neposrednoj blizini župne kuće. No administrativna patnja s prikupljanjem dozvola za gradnju crkve nastavljena je sve do 2009. kada je konačno župa sv. Ignacija, nakon višegodišnjih administrativnih maltretiranja, dobila urbanističku suglasnost za izgradnju prostorija za pastoralno djelovanje, crkve i zvonika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?