Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Čović pozvao Hrvate iz Njemačke da izvade osobne i glasuju u BiH

Čović je upoznao nazočne o položaju hrvatskog naroda u BiH, a odgovarao je na pitanja o političkom sustavu, mogućem budućem ustroju BiH,
22. ožujka 2012. u 09:17 3 komentara 78 prikaza
covic
Foto: VL FOTO

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HDZ BiH i predsjednik HNS BiH Dragan Čović te voditelj Odjela za iseljeništvo HNS BiH Niko Marušić borave od 17. 03. 2012. - 25. 03. 2012. u radnom posjetu SR Njemačkoj.
 
U srijedu, 21. ožujka 2012. godine, predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Niko Marušić razgovarali su u Generalnom konzulatu BiH u Munchenu s generalnim konzulom Veljkom Obrenovićem i konzulom Lukom Džolanom.
 
Predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović upoznao je domaćine u Generalnom konzulatu BiH o aktualnim prilikama u BiH, a razgovaralo se i o radu ovog konzulata i njegovim potrebama obzirom na veliki broj naših državljana koji mu gravitiraju. Tema je bila i bolje organiziranje konzulata za predstavljanje naše zemlje u SR Njemačkoj kao zemlje pogodne za ulaganje u BiH.
 
Nakon toga, upriličen je sastanak sa gosp. Helmutom Javorekom, voditeljem vjetroenergetske i građevinske gospodarske industrije Bavarske za jugoistočnu Europu u Munchenu. Na sastanku je bilo riječi o aktualnim gospodarsko – političkim prilikama u BiH.
 
Istog dana, u poslijepodnevnim satima Čović, dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto i voditelj Odjela za iseljeništvo HNS BiH Niko Marušić posjetili su Hrvatsku katoličku misiju u Kufsteinu u Austriji. Domaćini izaslanstvu HDZ BiH i HNS BiH bili su fra Kristijan Montina (župa Kufstein), fra Pavao Filipović (dušobrižnik Pallinga), fra Mogomir Kikić (voditelj Hrvatske katoličke misije u Traunneutu) i don Mario Oršolić (domaćin i dušebrižnik u HKM Innsbruck).
 
Čović je upoznao nazočne o položaju hrvatskog naroda u BiH, a odgovarao je na pitanja o političkom sustavu, mogućem budućem ustroju BiH, odnosima Hrvata s Bošnjacima i Srbima, gospodarskom oporavku, izgradnji infrastrukture i glasačkim pravima. Domaćini ovog sastanka shvatili su nužnost upoznavanja vjernika sa vađenjem osobnih iskaznica i izlaskom na izbore kao i povratkom u Domovinu. Poslije susreta organizirana je večera čiji su domaćini bili hrvatski župljani u Traunnetu. Župljani i voditelji hrvatskih katoličkih misija zaželjeli su da ih u vrlo kratkom narednom razdoblju ponovno posjeti izaslanstvo HNS BiH.
 
Danas će Čović posjetit će Frankfurt, Dusseldorf i Wuppertal. On će u Frankfurtu posjetiti Generalni konzulat BiH a nakon toga će razgovarati sa delegatom za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj don Ivicom Komadinom. U poslijepodnevnim satima izaslanstvo ide u Wuppertal.

  • Livi:

    Covicu, sad je vec kasno. Pokusajte se vi Hrvati, sto vas je ostalo, ujediniti u jednu hrvatsku stranku i zajednicki nastupati. Sta je nam korist od toga kad ce se uvijek naci dosta \"Hrvata\" koji ce za saku vlasti koalirati ... prikaži još! i s crnim davlom kao sto to cinite od svrsetka rata do danas.

  • ttolic:

    Čoviću bi bilo pametnije da napokon počne raditi na pitanjima povratka i zbog toga je važnije pozvati Hrvate iz Njemačke na povratak i aktivno uključivanje u tokove ovog društva.

  • Jurica1050:

    Covic je pozvao Hrvate iz Federacije da zatraze dokumenta u BiH te da glasuju no one iz genocidnog entitetna nije zelio pozvati jer to bi stetilo bratskoj suradnji izmedju njega i Traktoriste iz Laktasa. Ove druge Hrvate je pozvao da ... prikaži još! posalju svoje devizne novcanice ali i da ostanu tamo gdje danas zive .