Sastanak

Čović: ''Moguće je definitivno riješiti pitanje odluke "Sejdić-Finci"

covic
13.07.2012.
u 10:35

''Vjerujem da je na zavidnoj razini usuglašenost stavova o presudi 'Sejdić-Finci' kazao je Čović

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović smatra da su predsjednici najjačih stranaka u BiH na dobrom putu da danas na sastanku u Banjoj Luci definitivno završe priču o provođenju odluke Suda u Strasbourgu u predmetu „Sejdić-Finci“.
 
\'\'Vjerujem da je na zavidnoj razini usuglašenost stavova o presudi \'Sejdić-Finci\', jer da toga nije, vjerojatno sutrašnji sastanak ne bi bio ni zakazan. Čak što više, dogovor oko Doma naroda usuglasilo je svih šest, odnosno sedam predstavnika stranaka, a oko Predsjedništva BiH također mislim da postoje realni uvjeti da se sutra dogovorimo ili da napravimo osnovne naznake u kojem pravcu da ide dogovor“, precizirao je Čović u izjavi novinarima uoči večerašnjeg sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. U tom slučaju, do kraja kolovoza bi, kako kaže, taj dogovor formalno bio potpisan, a zatim bi se bez problema u parlament mogle poslati neophodne promjene Ustava, odnosno zakona, onako kako je predviđeno u Mapi puta dogovorenoj u Bruxellesu.
 
Čović stoga ističe da sutra ne očekuje probleme kada su u pitanju razgovori o implementaciji odluke \'\'Sejdić-Finci“. Za FBiH postoje dva modela izbora članova Predsjedništva BiH, direktnog, odnosno indirektnog, prihvaćenja simetrije ili asimetrije, što je, kaže lider HDZ-a veoma jednostavno. HDZ-u je prihvatljivo i rješenje koje se zagovara u RS o izboru člana Predsjedništva BiH na izborima, što bi značilo asimetrično rješenje za provođenje te presude, s obzirom da je u FBiH prihvaćen načelni dogovor da se indirektno biraju dva člana Predsjedništva BiH u tom entitetu. \'\'Time bi riješili problem, ali vidjet ćemo kako će razgovor sutra ići, mada mi se čini da smo na dobrom putu da definitivno završimo tu priču“, kazao je Čović. To što će sutra na sastanku u Banjoj Luci biti sedam, a ne šest dosadašnjih lidera stranaka, za Čovića nije sporno. Zajedničko prisustvo sastanku i predsjednika SDA Sulejman Tihić i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, kako kaže, ni na koji način ne umanjuju snagu dogovora, već ga čak što više i osnažuje, ukoliko bude postignut. S tim, napominje, da će za šestoricu lidera, odnosno parlamentarnu većinu taj dogovor biti obavezujući. Ne sumnja i da će u oba parlamentarna doma na nivou BiH postojati dominatna većina, posebno oko presude Suda u Strasbourgu.
 
\'\'Ona se neće mjeriti time imamo li jedna glas više ili manje. To će biti, uvjeravam vas, 99 posto potpore, ako ne i više“, ocijenio je Čović.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?