PREGOVORI

Čović i Ljubić spremni dati nalog za izbor izaslanika za Dom naroda

covic ljubic
VL FOTO
15.03.2011.
u 09:00

Uz američku poruku, javnost u BiH je očekivala i sličnu 
iz Bruxellesa kako bi se ubrzao proces uspostave vlasti

Nakon nedjeljne stanke, jučer su razgovore o uspostavi vlasti u FBiH nastavili predstavnici dvije najveće hrvatske stranke HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. s jedne stranke te bloka stranaka SDP-a i SDA kako bi ih se uspjelo spojiti u jednu vladajuću koaliciju na razini FBiH. Prijepodnevni susreti ponovno su protekli u bilateralnim susretima zamjenika visokog predstavnika Rodericka Moorea, američkog diplomata, s Nikom Lozančićem i Damirom Ljubićem iz dva HDZ-a, a nakon toga i s potpredsjednicima stranaka iz Sarajeva Damirom Hadžićem iz SDP-a i Halidom Genjcem iz SDA.

Nije bilo zaokreta u odnosu na ranija stajališta koja su ovi hrvatski i bošnjački dužnosnici uputili američkom diplomatu koji pet dana strpljivo pokušava pronaći kompromisnu formulu bez pokušaja nametanja rješenja sa strane, doznaje se od izvora bliskih sudionicima pregovora. Iza 17 sati u Sarajevu je ponovno počeo zajednički susret četvorke s Mooreom, a do srijede očekuje se da će i predsjednici stranaka ući u završni proces dogovaranja. Hrvatski politički predstavnici ponovili su da ne odustaju od stajališta da oni raspoređuju hrvatske mjesta u vlasti od Vlade FBiH, Parlamenta i predsjednika budući da je dosad premijersko mjesto bilo rezervirano za Bošnjake.

Za razliku od raspodjele pozicija, dvije su strane usuglasile okvirni dokument koji je gemišt HDZ-ovih smjernica proširenih na četiri stranice teksta i SDP-ove političke platforme. Posve sporne su bile odredbe iz SDP-ova dokumenta oko ustavnih promjena i institucionalne zaštite zbog čega su dva HDZ-a ponudila nova rješenja. U međuvremenu, doznaje se, čelnici dva HDZ-a odlučili su nakon HNŽ-a nastaviti s provedbom preporuka američke administracije o deblokiranju procesa uspostave vlasti u FBiH ako stranke iz Sarajeva ne budu majorizirale Hrvate i odustanu od pokušaja trgovine hrvatskim pozicijama.

Tako su, doznaje se, predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić već dali nalog za izbor izaslanika za Dom naroda FBiH i u preostale tri županije HBŽ, ZHŽ te Posavskoj nakon uspješno okončanih pregovora u Sarajevu. Na taj način bi bio okončan prvi dio procesa izbora izaslanika za Dom naroda i SIP bi trebao pristupiti i drugome krugu u kojemu bi se popunile nedostajući broj izaslanika, vjerojatno srpske nacionalnosti. S druge pak strane, SDP i SDA nisu pokazale spremnost odstupiti od održavanja Doma naroda 17. ožujka prkoseći poruci SAD-a. Uz nedvosmislenu američku poruku nakon susreta M. Lajčaka i J. Steinberga u Washingtonu, javnost u BiH očekivala je i sličnu poruku iz Bruxellesa kako bi se ubrzao proces uspostave vlasti.

Komentara 3

PA
park
18:03 15.03.2011.

Suština je u tome da jedno mjesto treba dati Dodiku (to je obećano) , a to znači da praktično tri ministarstva ostaju HDZ , i sva ova prićča se vrti oko Dodika koji daje \"lafo\" nadu Hrvatima . Na krajuu kada se sve sabere i oduzme šta smo dobili , a šta izgubili : izgubili smo :: - treći entitet ( nismo ga nikad ni imali , a i nećemo dok je Čovića) -četvrto ministarstvo u VFBiH (valja dat Dodiku za podršku koju uvijek naplate i to debelo) -koliko toliko povjerenje Bošnjaka kroz podršku SDA (to će od sada biti lanjski snijeg , jer nama su bolji Srbi ....majke ti božije koji promašaji) -EU i SAD nas otvoreno upozoravaju na kršenje Ustava (znači igramo se i sa ono malo legitimiteta kojeg imamo kod stranaca , stranci kaki su taki su bolji su od Dodika i onog nesretnog Vlajkija) dobili smo :: -Dodika i njegovo nipodištavanje Bosne i Hercegovine -od konstitutivnog naroda svedeni smo na folklornu grupu -dobili smo fotelje za čuvare zadnje crte hrvatstva , pa neka nam je sa srećom...

MI
mir i dobro
10:11 25.03.2011.

Stvarno ne mogu vjerovat da ima tako neobrazovanih i plitkih ljudi kao što si ti park..Najozbiljnije ti govorim,to je porazno i čovjek se zgrozi kad pročita nešto ovako!

MI
mir i dobro
10:12 25.03.2011.

Ne javljaj se više molim te poštedi nas primitivnih komentara!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?