HRVATI SU VIZA ZA EU

Čović i Karamarko najavili zaokret Zagreba i jače angažiranje u BiH

Konferencija
17.07.2013.
u 09:07

Na skupu u Mostaru je ocijenjeno da nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju nema više balasta koji priječe Zagreb da reagira, a Hrvati ostvare jednakopravnost u Bosni i Hercegovini s druga dva naroda, sa Srbima i Bošnjacima

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko složili su se u utorak u Mostaru da je europska budućnost Bosne Hercegovine povezana s postizanjem hrvatske jednakopravnosti u toj zemlji pri čemu su istaknuli da se službeni Zagreb mora jače angažirati u odnosu prema ovoj zemlji.

Otvoreno pitanje

“Želja nam je dodatno otvoriti rješenje hrvatskog pitanja u BiH kao ključa normalnog funkcioniranja BiH, kao euroatlantskog projekta za koji sam uvjeren da je dostižan, kao što ćemo svi u BiH razumjeti da dok se ne postigne apsolutna jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, da taj projekt neće moći funkcionirati”, rekao je Čović. Pri tome je ocijenio da su Hrvati, iako najmalobrojniji u BiH i u podređenom položaju, ključna karika koja približava BiH Europskoj uniji. 
“U Vladi Federacije BiH nema legitimnih predstavnika Hrvata. Mi nismo smetali, ali to danas ne funkcionira. Ne može se bez legitimnih predstavnika jednoga naroda graditi BiH. I bez obzira koliko bili malobrojni ja ću vam reći da smo mi vodilja prema euroatlantskim integracijama i to želimo dalje ostati”, istaknuo je Čović. 
Po njegovim riječima prijedlog o preustroju BiH u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta vodi rješenju krize u BiH, te da to ne predstavlja podjelu zemlje nego njezino jačanje. On je istaknuo i kako zajedno s vlastima u Zagrebu i HDZ-om Hrvatske rade na motiviranju prognanih Hrvata da se nađu na popisu pučanstva u BiH tijekom listopada kako se ne bi dodatno otežala pozicija toga naroda u BiH. 
“Nema nijednog razloga da svi oni koji su dio BiH, a koji iz različitih razloga nisu u svome domu, ne budu na popisu. Učinit ćemo sve da se razočaraju oni koji prognoziraju da će Hrvata nakon ovoga popisa biti jako malo”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH. Izrazio je očekivanje da će Hrvatski narodni sabor uspjeti napraviti iskorak i zajednički nastupiti na sljedećim izborima.

Jasan uvjet

Poruka predsjednika Karamarka bila je jasna. Nema europske BiH bez rješenja položaja Hrvata u BiH. 
“Svi oni koji žele da BiH bude članica Europske unije, moraju znati da to neće biti bez ravnopravnosti hrvatskog naroda. Ovo je poruka svim našim prijateljima, Bošnjacima, Srbima i ostalima koji žele BiH u EU”, rekao je Karamarko na konferenciji za novinare u Mostaru. 
On je uoči cjelodnevne konferencije posvećene položaju hrvatskog naroda u BiH, nakon ulaska RH u EU koju zajednički organiziraju dva HDZ-a i stranke Hrvatskog narodnog sabora u BiH ocijenio neprihvatljivim nametanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjim izborima i majorizaciju Hrvata u FBiH od Bošnjaka. 
“Mislim da Zagreb treba biti aktivniji u odnosu na BiH, u odnosu na probleme koje naši sunarodnjaci imaju u BiH. Ne znači to uplitanje u odnose druge države”, dodao je predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko. Najavio je da će zastupnici ove stranke u Europskom parlamentu iskoristiti ‘sva demokratska sredstva u EU’ kako bi se BiH europeizirala. 
“Smatram da se nalazimo u povijesnom trenutku za hrvatski narod. RH je ušla u EU i postala punopravna članica. S te pozicije smo jako zainteresirani što će se dogoditi s Hrvatima u BiH nakon što smo ušli u EU”, rekao je Karamarko. Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž istaknuo je kako 
su Hrvati ključ rješenja za BiH, a ne problem. - Očekujem da se nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU i NATO-a realiziraju obećanja koja su nam najviši dužnosnici u kontinuitetu davali da budemo strpljivi dok ne sjednu za europski stol, rekao je Raguž.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?