Orašje

Čišćenje riječnog dna Save od zaostalih granata

Mine
Nada Koturić
12.09.2012.
u 09:44

Operacija izvlačenja neeksplodiranih ubojitih sredstava ( 150 minobacačkih mina)

Riječne dubine Save još uvijek skrivaju opasne ostatke protekloga rata, kao što su primjerice aviobombe kod mosta u Brčkom i kod Bosanskog Broda.

Smrtonosni teret

Koliko je takav projekt dugotrajan jer iziskuje ne samo ogromna financijska sredstva već i cijelu infrastrukturu koja je prati takav poduhvat, potvrđuje i podatak da još uvijek nisu uklonjeni kod Odžaka ostaci i streljivo ratnog broda njemačke ratne riječne flote iz II. svjetskog rata koje je slučajno otkrio ribareći rijekom Savom Mirko Jurišić iz Novog Grada. Nadomak Orašja realizira se značajan projekt kojim će riječno dno biti oslobođeno mina. Naime, u okviru međunarodne policijske suradnje, a u cilju jačanja i unaprjeđenja suradnje između Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policije Češke Republike do 12. rujna na lokaciji (polje Basutska) nedaleko od Orašja, realizira se projekt čišćenja dijela korita rijeke Save od minobacačkih granata zaostalih iz prethodnog rata. Na naš upit koliko je zapravo sve opasno, jer prilikom približavanja terenu morali smo se pridržavati svih strogih pravila Sead Vrana, šef Odjela za neeksplodirana ubojita sredstva Federalne uprave CZ-a je kazao: “Sva sredstva ove vrste uvijek su opasna, međutim u takvom su stanju da je moguć njihov transport do poligona za uništavanja kako ne bi bilo uništavanja u blizini naselja i druge infrastrukture. Prema našoj procjenu ukupno se na riječnom dnu nalazi 150 minobacačkih mina 120 mm. Međutim, u kampu čeških ronilaca, analizirajući snimke koje su napravili na riječnom dnu, ustanovili smo da se tu nalaze i neka sredstva za koje nisu postojale informacije da su dolje. Sead Vrana upoznao nas je i s detaljima provedbe projekta čišćenja Save od granata kod Orašja.

Operacija izvlačenja

- Provodimo operaciju izvlačenja neeksplodiranih ubojitih sredstava iz korita rijeke Save, točnije riječnog dna koja su tu dospjela tijekom rata kada se, prema informacijama lokalnog stanovništva, prevrnuo kamion koji ih je prevozio. Federalna uprava CZ-a u okviru ove operacije ima zadatak i obvezu uništiti sva sredstva koja su izvučena iz vode, a za sredstva za koja se procjeni da će biti nesigurna za transport, OS će preuzeti i obaviti uništenje na poligonu. Ona sredstva koja se ne smiju uopće pomijerati bit će uništena na riječnom dnu uz suradnju tima za neeksplodirana ubojita sredstva Federalne uprave CZ-a i ronilaca policije Republike Češke, izjavio je Vrana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?