Mjere za izvoz hrane

Cipar dao novac, a BiH bez prijelaza

Granica
05.04.2013.
u 09:21

Nema još konkretnih mjera za izvoz proizvoda životinjskog podrijetla, mliječnih proizvoda, mesa, peradi, konzumnih jaja iz BiH u zemlje članica EU

“U proteklom razdoblju izvršene su dodatne aktivnosti za unapređenje uvjeta za inspekcijski nadzor na graničnim veterinarskim prijelazima.

BiH kasni s mjerama

Tako su od vlade Cipra osigurana sredstva za izgradnju objekata za graničnu veterinarsku inspekciju na graničnim inspekcijskim prijelazima (BIP), koji će zadovoljiti potrebe do ulaska BiH u EU”. Ovo je samo dio teksta iz izvješća o realizaciji mjera za poboljšanje uvjeta poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH, koje je Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa prezentiralo Vijeću ministara BiH. Čak je i određen rok za realizaciju projekta izgradnje i opremanja dva granična prijelaza preko kojih bi se namirnice životinjskog podrijetla mogle izvoziti u zemlje članice EU-a. U izvješću stoji da će se spomenute aktivnosti realizirati u 2011., 2012. i 2013. godini. Hrvatska za tri mjeseca ulazi u članstvo EU-a, granični prijelazi nisu dovršeni, novac od ciparske vlade je potrošen, Cipar se u međuvremenu našao u bankarskoj krizi, a poljoprivrednici, stočari još ne znaju kako će i hoće li uopće moći od 1. srpnja ove godine izvoziti u Hrvatsku. I Ured za veterinarstvo BiH u svom izvješću “Mapa puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla” priznaje da su aktivnosti usporene jer predstavnici bh. institucija nisu mogli sudjelovati u stručnim konzultacijama zbog nedostatka novca.

Ministarstvo zabrinuto


U izvješću koje je pročitano pred parlamentarnim Povjerenstvom za vanjsku trgovinu i carinu, stoji kako su detektirane, ali nisu riješene slabosti inspekcijskih službi i nije donesen stav - stoji u izvješću Veterinarskog tima BiH u kojem dijelu i na koji način one trebaju biti uklonjene. I ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tvrdi da BiH značajno kasni u pripremama za ulazak Hrvatske u EU, i to kašnjenje, kazao je, “može se mjeriti, ne mjesecima, već godinama”. Govoreći o kašnjenju, Šarović je podsjetio kako je tzv. higijenski paket mjera, kojim se definiraju kriteriji kvalitete hrane koja se kani izvoziti u EU, usvojen tek u listopadu 2012. iako se na to čekalo još od 2009. godine. Šarović je rekao kako će prijelazi kod Gradiške na sjeveru i Bijače na jugu biti spremni do 1. srpnja, no ne u cijelosti jer će s bosanskohercegovačke strane biti osigurane privremene cestovne veze i privremeni objekti. EU je priopćio da BiH mora uspostaviti sustav za primjenu europskih propisa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?