Nova osobna

Čip u osobnoj sadrži sve podatke o vama

Osobna
17.05.2013.
u 09:31

Oomogućava da institucije u BiH pružaju elektronske servise građanima

Dolazak ljeta i ulazak Hrvatske u Europsku uniju razlog su što redovi pred ustanovama koje izdaju osobne dokumente u Bosni i Hercegovini postaju sve duži. Hrvatska, s kojom BiH ima granicu dužu od tisuću kilometara, oduvijek je bila odredište najvećeg broja turista iz BiH, koji za mjesec i pol dana neće moći prijeći granicu bez biometriskih dokumenata.

Milijun i pol dokumenata

Da je “navala” na ovu vrstu dokumenata iznimno velika, pokazuje podatak da je u vrijeme pisanja ovog teksta na portalu Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, broj otiskanih biometrijskih putnih isprava u tom trenutku, dakle jučer u poslijepodnevnim satima, iznosio iznimno visokih 1.518.266 dokumenata. Vjerojatno je danas ta brojka daleko veća. Od početka rada sustava za izradu elektronskih osobnih dokumenata do 30. travnja tekuće godine Agencija za identifikaciske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) otiskala je 4.514.995 osobnih iskaznica i 1.866.578 vozačkih.

U prva četiri mjeseca, prema podacima IDDEEA-e, 50.136 osoba zamijenilo je staru osobnu iskaznicu biometrijskom, a izdane su 23.102 nove vozačke dozvole.
Nova osobna i vozačka dozvola imaju biometrijski čip i druge potrebne elemente zaštite, a novina je da se mogu upisati entitetsko državljanstvo i krvna grupa te da se na dokumentu nalazi fotografija u boji. Iako sadašnje osobne i vozačke dozvole vrijede do roka koji je na njima naznačen, one se mogu zamijeniti i prije isteka.

Kako je objasnila Amila Opardija, glasnogovornica IDDEEA-e, nove vozačke dozvole nisu elektronske, ali imaju dodatne elemente zaštite koji pružaju najviši stupanj sigurnosti. Na prezentaciji u Sarajevu Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je istaknuo kako elektronska osobna iskaznica omogućava da institucije u BiH pružaju elektronske servise građanima.

Nove mogućnosti

Mogućnosti servisa su vezani uz elektroničke prijave poreza, e-zdravstvo, e-trgovina, e-uprava i sve druge usluge koje trebaju biti dostupne građanima da ne bi morali dolaziti na šaltere.
- Da bi se to dogodilo, institucije vlasti u BiH svih razina trebaju već početi pripremati servise i omogućiti takve vrste usluga - tvrdi Macan.

Hoće li one biti dostupne, po njegovim riječima, isključivo ovisi o tim tijelima vlasti hoće li pripremiti svoje informacijske sustave. Uglavnom, osnova je stvorena i postoji mogućnost da se radi u budućnosti na takav način.
Što se tiče sigurnosti dokumenata, osobna iskaznica je urađena po posljednjim standardima EU.

- Elektronska osobna iskaznica omogućava uspostavu digitalnog identiteta, što je preduvjet za pružanje elektronskih usluga. Novim osobnim iskaznicama stvoren je preduvjet da se građani elektronski mogu identificirati točno i pouzdano. Sada lokalna, županijska i entitetska tijela moraju pripremiti svoje sustave i omogućiti građanima da elektronički podnose zahtjeve za razne servise. S novom elektronskom osobnom iskaznicom bit će moguće završiti niz obveza kod nadležnih tijela, iz oblasti poreza, zdravstva i mnoštva drugih oblasti - kaže Amila Opardija, stručna savjetnica za odnose s javnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?