Kompromitirajući SMS

Čime se to sudac Pešutić dao podmititi?!

\'12.10.2011. Rijeka - Sudac Opcinskog suda Robert Pesutic iz Splita nakon ispitivanja u Uskoku odlazi na Zupanijski sud u pratnji policije.Sudac je jucer uhicen je u 8,30 sati ispred ulaza u stan. Pe
Goran Kovačić/PIXSELL
13.02.2012.
u 11:00

"Odužit ću ti se listićima za kladionicu, večerom, putovanjem na utakmicu u lijepom društvu"

Izricanje uvjetne umjesto dogovorene oslobađajuće presude, za što je bilo unaprijed plaćeno 600 dolara i tri tisuće kuna, splitskom je sucu Robertu Pešutiću, optuženom za zlouporabu sudačke dužnosti i primanje mita, za vrat dovelo Uskokove istražitelje. Ogorčeni osuđenik i njegova žena prijavili su ga, a potom je na vidjelo izašlo da je sucu, do tada poznatom iz slučaja Đapićeva magisterija, prodaja pravde bila dodatni izvor zarade. Ključna je figura nedavno podnesene Uskokove optužnice – a uz njega optuženi su još Pešutićev kolega i prijatelj s istog suda – sudac Ante Unković zbog primanja mita od tri tisuće eura za oslobađajuću presudu, Nada Karin zbog davanja tog mita, Gabrijela Soldo zbog pomaganja Pešutiću u primanju mita od deset tisuća eura i Gordan Bičak koji ga je poticao na zlouporabe kako bi odgodio odlazak u zatvor.

Sudac Unković još sudi

Razotkriveni slučajevi režiranja postupaka, obnova suđenja, odgoda zatvora osuđenima koji su išli toliko daleko da je Pešutić zbog već deset tisuća eura mita osuđenog doslovno "čupao" iz Remetinca, protežu se od 2007. do listopada 2011. Pešutić je, tvrde tužitelji, zaradio oko 11 tisuća eura i ručni sat Jaguar, a Unković tri tisuće eura. Budu li suđeni, jer o utemeljenosti optužnice tek će odlučivati Optužno vijeće riječkog Županijskog suda, i osuđeni, zarađeno od prodaje pravde moraju vratiti – na račun države. Od optuženih je Pešutić jedini bio mjesec i pol dana u istražnom zatvoru iz kojega je izašao uz jamstvo od milijun kuna. No, odmah je suspendiran, a sudac Unković, jer ni dana nije proveo iza rešetaka, iako optužen, i sada radi svoj posao na splitskom sudu.

Pešutić i Unković opovrgavali su terećenja, a glavna veza prema optuženima kojima je pogodovao, vlasnica kafića Palmas G.Soldo ostala je Pešutiću do kraja lojalna: "nikakvome sucu nije dala novce, zadržala je 10 tisuća eura za sebe", a Bičak je šutio k'o zaliven.

S optuženicima na "ti"

No, iskazi optužene N. Karin i svjedoka povezanih s dogovorima, osobito supružnika koji su ga i prijavili i snimke telefonskih razgovora, SMS poruke, fotografije, teški su teret na Pešutićevim leđima. Nagađa se da je sudac, svjestan jačine dokaza, sklon nagodbi s Uskokom. Zna da teško može bilo koga uvjeriti da su druženja s optuženicima s kojima je na "ti" izvan sudnice, po splitskim kafićima i konobama i u odvjetničkim uredima te čuvanje presuda i sudskih rješenja u svojoj kući uobičajeno ponašanje za suca.

Telefonski razgovori i mnoge SMS poruke koje je izmijenio sa suoptuženicima i bliskim im osobama otkrivaju susrete na kojima se preuzimao novac ili su, pak, bili signal za akciju i žurno djelovanje jer je "krenulo u krivo". Zanimljive su i molbe te zahvale za učinjeno poput Bičakovih koje kreću od "...zahvalan sam ti, ako možeš još malo šlepati" pa do "spasio si mene, zahvalan do kraja života" i onih u kojima poručuje da će se odužiti večerom, putovanjem na utakmicu Dinama u Europu u lijepom društvu... ili listićima za kladionicu. Soldo i Pešutić "porukirali" su se za "akcija" pa i u vezi Remetinca, a tada ga je, jer se žalio da je propatio, umirivala: "sad ne trebaš na to mislit, on je pušten".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?