Ekonomija

Cigarete iz RH spašavaju proračune bh. entiteta

Pušačice
29.06.2013.
u 10:53

Porast naplate prihoda od trošarina zabilježen je prvi put ove godine. Zahvaljujući ulasku RH u EU, proizvođači hrvatskih cigareta zatrpali su tržište BiH. Zabilježen je rast uvoza alkohola, piva

Nakon uzastopnog pada u prvom kvartalu ove godine Uprava za neizravno oporezivanje konačno je u svibnju ostvarila zavidan prihod od trošarina, dok je kod neto PDV-a došlo do simboličnog smanjenja.

Uvoz cigareta iz Hrvatske

“U svibnju 2013. zabilježeno je snažno povećanje naplate trošarine na duhan od 14,8 posto, domaće prerađevine nafte od 34,1 posto i skupinu proizvoda koju čine alkohol, pivo, vino, alkoholna i bezalkoholna pića, 7,1 posto”, stoji u najnovijem izvješću Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje. Snažan porast prihoda od trošarina, tvrde u odjelu, odnosi se uglavnom na cigarete iz Hrvatske pred ulazak Hrvatske u EU. Time su se ostvarila predviđanja Odjela da će proizvođači cigareta iz Hrvatske, u cilju zadržavanja tržišta nakon ulaska Hrvatske u EU, primijeniti strategije koje podrazumijevaju što duže odlaganje primjene carina. S obzirom na visok udio cigareta iz Hrvatske na tržištu BiH, može se očekivati da će gomilanje zaliha cigareta prije 1.srpnja 2013. dovesti do značajnog pada prihoda od trošarina u sljedećih nekoliko mjeseci. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je i rast vrijednosti izvoza. Nakon jakog rasta od 30,8 posto u 2010. godini nastavila je padati naredne dvije godine i dostigla negativnu stopu rasta od 7,2 posto u 2012. godini pa potom porasla za 10,8 posto u 2013. godini. Kad je u pitanju uvoz, u Odjelu za makroekonomske analize tvrde kako je stopa rasta bila pozitivna sve do 2013. godine kada prvi put bilježi negativnu stopu od 0,5 posto.

Porast izvoza struje

Tako imamo da je deficit vanjskotrgovinske razmjene rastao za oko 12 posto tijekom prethodne dvije godine da bi tijekom prvih pet mjeseci ove godine pao za više od 12 posto. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, primjetno je povećanje samo uvoznih cijena za 1,3 posto dok su izvozne ostale nepromijenjene. Najviše su se promijenile cijene proizvoda koji pripadaju skupini ‘poljoprivreda, lov i šumarstvo’. Izvoz dostiže svoju rekordnu vrijednost tijekom mjeseca travnja i svibnja 2013. godine. Vrijednost izvoza u tekućoj godini je veća za više od 335 milijuna KM u odnosu na prethodnu, odnosno za 10,8 posto. Ove godine izvoz je veći od onog u 2011. godini, i to za skoro 100 milijuna KM. Porast izvoza električne energije za skoro četiri puta je svakako najzaslužniji za ovu snažnu promjenu. U apsolutnom smislu porast vrijednosti izvoza električne energije iznosio je više od 180 milijuna KM .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?