Crna obljetnica

Černobilj je ubio stotine tisuća, a stradalo je pet milijuna ljudi

\'TO GO WITH AFP STORIES:CHERNOBYL-NUCLEAR-25YEARS-UKRAINE (FILES)- Picture taken from a helicopter in April 1986 shows a general view of the destroyed 4th power block of Chernobyl\'s nuclear power pl
AFP/PIXSELL
VL
Autor
Hrvoje Dečak
26.04.2011.
u 08:00

Sovjetska vlada zatajila je nesreću "da ne bude panike", a tek nakon tri tjedna bilo je dopušteno davati savjete stanovništvu

Danas se navršava 25 godina od katastrofe u Černobilju u današnjoj Ukrajini, tada u SSSR-u, gdje je serija eksplozija razorila nuklearnu elektranu i, prema neslužbenim procjenama, radijacijom usmrtila nekoliko stotina tisuća ljudi. Kako ističu u ukrajinskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, među tragedijama u povijesti čovječanstva, černobiljska je jedinstvena po negativnom utjecaju na prirodu i stanovništvo.

Još u noći 26. travnja 1986. vladina komisija donijela je odluku da se iz helikoptera u otvorenu jamu reaktora počne ubacivati niz materijala kako bi se nesreća lokalizirala. No, "bombardiranje" je bilo slabo učinkovito jer je reaktor uglavnom promašen.

Skrivanje informacija o katastrofi od stanovništva iniciralo je državno vodstvo "kako ne bi bilo panike". Do sredine svibnja bilo je zabranjeno informirati stanovništvo SSSR-a o radovima na uklanjanju posljedica katastrofe, o načinima osobne higijene i o razmjerima nesreće. Karte radijacijskog onečišćenja bile su tajne do 1989. godine.

Nesreća je rezultirala zagađenjem više od 145 tisuća četvornih kilometara teritorija današnje Ukrajine, Bjelorusije i Ruske Federacije. Stradalo je gotovo pet milijuna ljudi.

Šest mjeseci nakon eksplozije dovršen je objekt "Pokriće" oko uništenog reaktora te on i danas gotovo potpuno štiti od radijacije. To je otvoreni izvor alfa, beta, gama i neutronskog zračenja, koji je privremena barijera za nuklearno opasne materijale koji se cijepaju.

UN će danas održati posebnu komemorativnu sjednicu Opće skupštine u povodu 25. obljetnice tragedije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?