NAPOKON

Centralna banka počela kritizirati rad banaka

hypo banka
Arhiva VL
18.02.2011.
u 09:29

Sve veći broj građana dodatno se zadužuje da bi vraćali svoje kredite, propast neizbježna

Poslovanje komercijalnih banaka i njihov odnos prema klijentima koji su kod njih kreditno zaduženi počela je javno kritizirati uprava Centralne banke, nazivajući ga nefleksibilnim, egocentričnim.

Na okruglom stolu posvećenom temi “Uloga kreditnog savjetovanja u odgovornom razvoju financijskog sektora” guverner Centralne banke Kemal Kozarić, komentirajući ponašanje banaka, kazao je kako imaju egocentrični pristup borbi protiv krize, rješavajući vlastite problema uz minimalno ili nikakvo razumijevanje problema klijenata, što je rezultiralo negativnom percepcijom u javnosti. Kako bi se riješio problem i vratilo u održiv rast, prema tvrdnjama prvog čovjeka Centralne banke neophodno je poboljšati korporativno upravljanje u financijskim posrednicima (Basel II), moraju se razviti mehanizmi zaštite klijenata - ombudsman za zaštitu potrošača (bankarski ombudsman), rješavati konflikti (medijacija), poboljšati komunikacija s klijentima (transparentnost) i omogućiti da klijent bude ravnopravan učesnik u poslovnim transakcijama (edukacija klijenata).

Umjesto pada kamata na kredite, banke su tijekom prošle godine smanjile kamatnu stopu na depozite. U takvoj konstelaciji odnosa sve veći broj klijenata različitim dopunskim zaduženjima, pokušavaju sanirati postojeća kreditna zaduženja, upadajući u zamku potpunog bankovnog ropstva. Podaci Centra za financijsko i kreditno savjetovanje, da više od 50 posto građana koji su se njima obratili imaju problem u otplati, potom s 16 posto slijede problemi jamaca, a tek manji postotak prigovora odnosi se na odabir kreditnog proizvoda, žalba na rad kreditnih službenika. U tim slučajevima je CFKS je nastojao pomoći u pronalaženju rješenja za dužnikove probleme.

Komentara 1

PA
park
09:45 18.02.2011.

Zar je trebalo \"toliko \" vremena da se obratite jadnom puku gospodine Kozariću ? Naravno znali ste vi to i prije , ali vi štitte integritet banaka i najvećeg \"lihvara\" u svemu ovome - Državu..... Zar je trebalo toliko ubijenihh žiranata da vi prozborite ijednu za te ljude ? Kozariću ako hoćeš da pomogneš uradi to , ako misliš samo da pričaš poštedi nas ...., molim te .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?