Kiseljak

Centar ima zadatak ustrajati na školovanju romske djece

centar
Ana Popović
11.01.2012.
u 10:20

U centru za rani rast i razvoj koji je otvoren u Hrastovima radit će iste djelatnice kao i u Kiseljaku

Početkom godine u prostorijama vrtića “Sveti Franjo” u Kiseljaku otvoren je Centar za rani rasti i razvoj djece. Otvorenje centra inicirao je UNICEF, a cilj ovog projekta, koji se provodi u sedam bh. općina, je pomoći razvoju djece u prvih šest godina života koje se smatraju najvažnijima za zdravo odrastanje i formiranje ličnosti.

Također, cilj je Centra za rani rast i razvoj otkriti, u što ranijoj dobi, djecu s poteškoćama u razvoju i pružiti im stručnu pomoć. Centar za rani rast i razvoj u romskom naselju Hrastovi u kojemu, prema podacima Službe za socijalni rad općine Kiseljak, živi 90-ak mališana uzrasta do šest godina ima još jednu dodatnu zadaću, a to je ustrajati na školovanju romskih mališana te ih pripremati za školu. “Naša će zadaća ovdje u Hrastovima, gdje imamo prilično brojnu romsku zajednicu, biti rad s mališanima ali i roditeljima koje ćemo poticati na osmišljeno bavljenje djecom. Također, inzistirat ćemo na školovanju romske djece te ih pripremati za školu“, kaže Marica Pušić, voditeljica Centra za socijalni rad u Kiseljaku.

U Centru za rani rast i razvoj koji je ovih dana otvoren u Kiseljaku, radit će iste djelatnice kao i u Kiseljaku, a riječ je o četiri mlade osobe s odgovarajućom stručnom spremom.

Upravo sredstva za njihove plaće mogla bi biti problem nakon što se UNICEF povuče iz projekta, a povlačenje je najavljeno godinu dana nakon pokretanja Centara.

“Pitanje što će biti s Centrima za rani rast i razvoj nakon povlačenja UNICEF-a treba postaviti višim razinama vlasti jer općine ih same nisu u stanju financirati u potpunosti. Mi godišnje

za najam prostorija izdvajamo oko 15 tisuća maraka, a pomažemo i pri nabavci opreme i raznih pomagala“, kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

On smatra da je Centar za rani rast i razvoj otvoren u veljači ove godine u Kiseljaku potpuno opravdao svoje postojanje te bi više razine vlasti morale imati sluha za nastavak njegova rada, odnosno prepoznati ga kroz svoje proračune.

“Mi radimo na tomu da BiH usvoji dvije strategije za djecu i kroz svoje proračune iznađe sredstva za Centre za rani rast i razvoj. Projekt je to koji obećava povrat uloženog jer pomaže da BiH ima zdravu mladu populaciju“, naglasila je Anne- Claire Dufay, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Većina Centara za rani rast i razvoj, kako doznajemo, smještena je u Republici Srpskoj. U Federaciji BiH ovakvi Centri postoje u Sarajevu i Kiseljaku, a hoće li opstati ovisi o županijskim i federalnim tijelima vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?