Sarajevo

Čeka se dogovor lidera, sastanak u Mostaru mogao bi biti prekretnica

Sastanak
03.04.2013.
u 09:25

Predloženi modeli za rješenje presude ne odgovaraju, teško da će se iznaći rješenja na dobrobit svih...

Što čeka BiH nakon 11. travnja kada se u Mostaru održava sastanak političkih lidera i povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fuelea, teško je reći. Naime, ako se lideri dogovore oko izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”, to bi mogla biti prekretnica i veliki napredak prema Europskoj uniji, no ako se ne dogovore, Bosni i Hercegovini prijete sankcije i svojevrsna izolacija. 


Sastanak četvorke


Prema saznanjima, lideri četvorke Zlatko Lagumdžija (SDP), Fahrudin Radončić (SBB), Dragan Čović (HDZ BiH) i Božo Ljubić (HDZ 1990.) još uvijek nisu dogovorili model oko izbora članova Predsjedništva BiH. Jedan od prijedloga je 10 izbornih jedinica u Federaciji BiH, te da se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u konačnici biraju elektorskim glasovanjem. Upravo neodređena stajališta predstavnika Europske unije u BiH i jasno izražena različita stajališta većinskih hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Federaciji BiH ne daju velike izglede za uspjeh i postizanje dogovora do 11. travnja. Iako su lideri ranije spominjali rok za dogovor krajem ožujka, očito je da ne ide lako. Politički lideri BiH sastat će se danas u Sarajevu da bi ponovno razgovarali o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”, potvrdio je za Fenu predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Sastanak je još jedan pokušaj da se pronađe adekvatno i svima prihvatljivo rješenje. I u ovom slučaju problem je u Federaciji BiH. Napredak koji je ostvaren na posljednjem sastanku u Bruxellesu, gdje su bili prisutni svi lideri (šestorka), otvorio je vrata dogovoru o ustavnim promjenama na razini države. 


Prijedlozi Hrvata

Čelnici SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić čekaju dogovor lidera u FBiH, te nisu u posljednje vrijeme davali ni izjave oko konačnog dogovora dok se ne bude znalo ima li izgleda za dogovor četvorice lidera. Europska unija poslala je poruke kako je sastanak u Mostaru od ključne važnosti za daljnji put BiH. S druge strane, prema prijedlozima koji su na stolu, ponovno bi najviše bili oštećeni Hrvati, iako se prema izjavama bošnjačkih lidera prikazuje kako ni njima ne odgovara ovakav model, prema računici iz prijedloga elektorskoga glasovanja sve je jasno, ponovno bi u najgorem položaju bili upravo Hrvati. Lideri hrvatskih stranaka Dragan Čović i Božo Ljubić imali su prijedloge koje su predstavili izaslanstvu EU-a u BiH, kao i drugi lideri političkih stranaka, ali do sada pomaka nema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?