Godišnje izvješće

CCI optužio ZHŽ: Umjesto rada, priređivali ste političke igre

Skupstina zhž
Ana Buntić
04.05.2010.
u 11:41

Skupština ZHŽ-a je od planiranog 41 zakona u 2009., usvojila tek 13 zakona, odnosno 32 posto od plana

Umjesto da se učinkovitost u radu vlasti sa svakom godinom njezina mandata povećava te da svoj vrhunac ostvari u posljednjoj (četvrtoj) godini, Vlada i Skupština ZHŽ-a nisu uložile ni najmanji trud u svom dosadašnjem mandatnom razdoblju kako bi pokazale da im je takav rad cilj.

Međustranački dogovori

Dapače, skoro u potpunosti preokupirani međustranačkim dogovorima i rekonstrukcijama Vlade, ali naravno ne zbog nerada i nesposobnosti, što je premijer još i naglasio, članovi Vlade su u drugi plan stavili kreiranje proračuna i programa rada, kako za 2009., tako i za 2010. Zahtjevi za smjenom skupštinskog rukovodstva (za koje je jedino obrazloženje bilo “može im biti”, jer su većina), za izglasavanje nepovjerenja Vladi, prevagnuli su nad potrebom za rješavanjem nagomilanih problema i deficitarnom realizacijom vlastitih programa rada institucija vlasti te proračunskim deficitom u iznosu većem od 2,5 milijuna KM u ovom županiji, navodi se u analizi rada Zapadnohercegovačke županije koju je provela nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI).

- Skupština ZHŽ-a je od planiranog 41 zakona u 2009., od kojih je čak 34 posto (14 zakona) dug iz prethodne, usvojila tek 13 zakona, odnosno 32 posto od plana, što znači da je broj usvojenih zakona iz programa rada za 2009. manji čak i od broja zakona koji su kao dug prebačeni iz 2008. Skupština punih 6 mjeseci nije čak razmatrala niti jedan zakon. Za niz neusvojenih zakona veliku odgovornost, osim Vlade, snose i sami zastupnici, koji su dužni pratiti vlastiti program i upozoravati ministre te i sami inicirati donošenje zakona, što do sada nijednom nisu uradili, iako je 11 od 23 njih profesionalno angažirano u Skupštini. Kako navodi CCI, 11 zastupnika ima zadaću svakodnevno, kao i ostatak radno angažiranog stanovništva, raditi na ispunjavanju svojih obveza. Umjesto toga, zastupnici u Skupštini ZHŽ-a su u cijeloj 2009. na zasjedanjima proveli 6,5 osmosatnih radnih dana. Unatoč navedenoj angažiranosti tijekom godine, čak 14 zastupnika je zabilježilo jedan ili više izostanaka. Zastupnik Jadranko Lasić (HDZ 1990) nije bio prisutan na čak 9 (od 10 sjednica!), a četiri zastupnika su cijelu prošlu godinu prespavali, tj. nisu postavili nijedno pitanje, pokrenuli inicijativu, sudjelovali u raspravi.

Bez ikakvih sankcija

Zanimljivo je naglasiti da je jedan od njih profesionalno angažiran. A za tri godine mandatnog razdoblja profesionalni zastupnik (?) Hrvoje Sopta postavio je samo jedno pitanje. I to u 2007., navodi se u analizi CCI-ja. Vlada ZHŽ-a je, bez obzira na loš start, pa samim tim i male vjerojatnoće za njegovim pogoršanjem, iz godine u godinu sve neučinkovitija, pa se čak nije potrudila održati barem veći broj sjednica ili realizirati veći broj točaka dnevnog reda u trećoj godini mandata, iako je poznato da od samog početka spada među one koje se najrjeđe sastaju i realiziraju najmanji broj točaka dnevnog reda. Radeći punih 7 mjeseci, baš kao i Skupština, bez programa rada, opet je kršila vlastiti poslovnik o radu, bez ikakvih sankcija. Postavlja se otvoreno pitanje sposobnosti planiranja ove institucije vlasti, ne samo zbog usvajanja programa rada u sedmom mjesecu godine za koju je isti i kreiran, nego zbog vrlo čudnog načina njegove provedbe, posebno u pogledu realiziranih zakona, zaključuje se u analizi Centara civilnih inicijativa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?