SUD BIH

Čauševiću i ostalima određen jednomjesečni pritvor

čaušević
VL
01.07.2010.
u 16:00

Sud BiH je donio rješenje o produženju pritvora za Čauševića i ostale kako ne bi mogli utjecati na svjedoke u ovom slučaju

Sud Bosne i Hercegovine donio je jučer rješenje, u predmetu Haris Čaušević i drugi, kojim se određuje jednomjesečni pritvor Harisu Čauševiću, osumnjičenom za krivično djelo terorizam. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 27. srpnja 2010. godine.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Sud je odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i suučesnike.

U ranijim izjavama iskazana je i bojazan kako bi Čaušević i ostali mogli pokušati uništiti dokaze ukoliko bi bili pušteni na slobodu. Pritvor je određen i zbog postojanja vanrednih okolnosti, a koje s obzirom na način izvršenja i posljedicu izvršenog krivičnog djela, ukazuju da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Bh. javnosti još uvijek službeno nisu poznati motivi za ovaj teroristički čin, ali se opravdano sumnja kako je napad na policijsku postaju u Bugojnu izveden iz osvete zbog uhićenja Rustempašića i ostalih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?