SPAS

Cargo centri i vjerski turizam oživljavaju zračne luke u FBiH

'AERODROM PRVI LET AMERIKA MOSTAR  SLIJETANJE U ZRACNU LUKU MOSTAR ZA TEKST MISIJANE BRKIC SNIMIO S. LASIC'
'STOLE LASIC'
13.07.2011.
u 13:57

Zračna luka se zasad uglavnom koristi za charter letove i prijevoz hodočasnika koji dolaze u Međugorje

Dugogodišnja situacija u kojoj od tri komercijalne zračne luke u Federaciji samo sarajevska ima redovit promet i prihode, uskoro bi mogla biti promijenjena.

Podržavanje projekata

Iako izravno nije u njihovoj nadležnosti, u Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH spremni su podržati projekte kojima bi zračne luke u Mostaru i Tuzli bile znatno više iskorištene nego što je to danas slučaj. Na tuzlanskoj zračnoj luci su već pokrenute neke stvari otvaranjem izravne komercijalne linije prema Dubaiju. Time se omogućava brži prijevoz bh. radnika koji rade za američke i druge tvrtke u Aziji te otvara velika gospodarska prilika.

-Postoji ideja da se tuzlanska zračna luka pretvori u jedan veliki cargo centar, gdje bi strane kompanije koristile mogućnost slobodne carinske zone i sklapale tehničke uređaje, prvenstveno iz oblasti elektroindustrije. Dijelovi bi se dovozili u taj cargo centar, tu bi se vršila montaža, a upravo bi ta dorada bila bh. udio u vrijednosti proizvoda. Ti proizvodi bi nosili oznaku da su proizvedeni u BiH, a zahvaljujući carinski povlaštenom tretmanu u trgovini BiH i zemalja EU, cijenimo da bi ova roba bila vrlo konkurentna na Zapadu, kaže za Večernji list ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić.

Druga šansa tuzlanske, a možda i mostarske zračne luke, kaže ministar Bijedić, jest mogućnost korištenja cargo centra i bescarinske zone za prikupljanje poljoprivrednih proizvoda i vode koji bi se plasirali na tržište bogatih arapskih zemalja. On očekuje da će iz Mostara stići slične inicijative, kako bi se i zračna luka u Ortiješu, koja je u vlasništvu Grada Mostara, znatno bolje iskoristila.

Prijevoz hodočasnika

-Mostarska zračna luka se za sada uglavnom koristi za charter letove i prijevoz hodočasnika koji dolaze u Međugorje. Vjerujemo da postoji način da se ova zračna luka mnogo bolje iskoristi i uz redovite subvencije Vlade FBiH za održavanje opreme i uređaja zračne luke spremni smo podržati svaku takvu inicijativu. To je jedina zračna luka u Hercegovini i sigurno je da FBiH ima interes da se ona oživi, kaže ministar Bijedić.

a U arapskim zemljama vlada velika potražnja za voćem, povrćem i kvalitetnom pitkom vodom, a upravo su to proizvodi kojima se BiH može pohvaliti. -Kilogram jagoda u Dubaiju košta 35 dolara, a kod nas se vrhunska jagoda prodaje za jednu marku, pa je jasno kakva je to šansa za naše proizvođače. Drugi primjer je voda, čije su zalihe u BiH vrlo velike i sigurno je da bi to mogao biti strateški izvozni projekt cijele zemlje, ističe ministar Bijedić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?