Alarmantno

Čak 86,1 posto učenika otišlo bi ‘vani’ jer u BiH nema budućnosti

studenti
VL FOTO
14.12.2011.
u 10:20

U projektu su sudjelovale Trgovačka škola Sarajevo, Srednjoškolski centar u Foči, Ekonomska škola Zenica i Srednja medicinska i građevinska škola Prijedor.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) prezentirao je projekt “Sindikalno informiranje po školama”. Projekt je namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda škola uslužnih zanimanja radi pružanja informacija o tržištu rada, svim mogućim zamkama koje mlade ljude čekaju nakon završetka školovanja, ali isto tako i informacije o STBiH i što on nudi ovoj populaciji. Projekt su podržali Olaf Palme Centar i švedska agencija za razvoj SIDA, a realiziran je u okviru FIET projekta solidarnosti za BiH i u suradnji sa Sindikatom Handels iz Švedske. U projektu su sudjelovale Trgovačka škola Sarajevo, Srednjoškolski centar u Foči, Ekonomska škola Zenica i Srednja medicinska i građevinska škola Prijedor.

U okviru projekta urađeno je i istraživanje o znanju mladih o tržištu rada, njihovim sposobnostima te viđenjima i očekivanjima nakon završetka školovanja. Predsjednica STBiH Mersiha Beširović rekla je da je istraživanje koje su proveli pokazalo da bi 86,1 posto učenika otišlo u inozemstvo raditi ako bi im se ukazala prilika jer ovdje ne vide svoju budućnost.

“Čak 42,1 posto mladih smatra da je jedina efektivna metoda pronalaženja posla ‘veza’, a kao najpoželjniji poslodavac se navodi BH Telecom ili Telekom RS-a. Više od 35 posto učenika smatra da nisu stekli nikakvo korisno znanje ili vještinu za svoje buduće zaposlenje za vrijeme školovanja, a samo 10 posto njih namjerava se baviti poduzetništvom”, ističe Beširović i dodaje da učenici ne znaju ništa o radničkim pravima, čak ne znaju aplicirati za posao niti kako izgleda ugovor, što su poražavajući podaci i za obrazovni sustav i za sindikate u ovoj zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?