Domaći CRPC

Čak 700 predmeta o imovini će biti riješeno nakon tri i pol godine

Izbjeglice
16.10.2012.
u 09:34

Vijeće ministara planira uspostaviti novo povjerenstvo i uraditi izvješće o CRPC-u

Vijeće ministara BiH će pokrenuti aktivnosti prema vladama entiteta kako bi se uspostavilo novo povjerenstvo za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica. Povjerenstvo bi se trebalo sastojati od tri člana, i to tako da svaka od tri vlade imenuje po jednog predstavnika.

Stotine prigovora

Ove aktivnosti bude nadu da bi konačno moglo biti riješene stotine prigovora na ranije odluke Povjerenstva za imovinske zahtjeve izbjeglica i raseljenih osoba (CRPC). Zbog gašenja ovog tijela, nema tko riješiti oko 700 prigovora na njihove odluke vezano uz povrat imovine i stanarskog prava. Sud BiH je odavno zatražio od Vijeća ministara da odredi tko je pravni sljednik CRPC-a, ali odgovora sve do zadnje inicijative nije bilo. Famoznim Aneksom 7 Daytonskog mirovnog sporazuma uspostavljeno je Povjerenstvo za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica (CRPC), kao institucija koja je bila neprikosnoven autoritet za povrat imovine i stanarskih prava raseljenim i izbjeglim osobama i svima kojima je imovina nezakonito oduzeta tijekom rata u BiH. CRPC nije radio temeljem propisa i zakona BiH, nego po vlastitim pravilima. Odluke CRPC nisu se mogle preispitivati od bilo koje domaće institucije. Samo je CRPC, po prigovoru zainteresirane strane ili po službenoj dužnosti, mogao preispitati odluku. Ovo tijelo je imalo međunarodni karakter, a njegovi su članovi imali imunitet. Mandat je bio vremenski ograničen i u tom razdoblju je riješeno više od 300.000 zahtjeva, pri čemu je vraćeno više od 95 posto oduzete ili zaposjednute imovine. Predmeti i prigovori koji su rješavani pred CRPC nisu nikada bili predmet rada državnih tijela.

Ne postoji

Međutim, CRPC formalno ne postoji od 1. siječnja 2009. Po prestanku njegovog rada odgovornost prelazi na bh. vlasti. Problem u tom smislu predstavlja oko 700 spisa u kojima je na odluku stavljen prigovor. Osim što planira uspostaviti novo povjerenstvo, Vijeće ministara preko resornog ministarstva će uraditi cjelovito izvješće o radu CRPC-a. Izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH Nermina Kapetanović upozorava da neproduženje sporazuma, te nerješavanje problema, dovodi u konsekvenci do narušavanja ljudskih prava, uključujući i pravo na vremenski razuman rok za rješavanje zahtjeva, pravo na efikasan pravni lijek. Sud BiH već duže razdoblje zahtijeva od VM-a da se odredi o pravnom sljedniku CRPC.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?