ISTRAŽIVANJE

Čak 30 posto građana BiH želi kupiti oružje

oruzje
arhiva vl
12.11.2010.
u 08:23

Prema istraživanju UNDP-a, građani BiH posjeduju oko 500.000 komada ilegalnog oružja

U sklopu kampanje “Vatreno oružje: Tko je sljedeća žrtva?” jučer je o toj temi održana radionica u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru za medije u lokalnim zajednicama. - Prema našim podacima, svako četvrto kućanstvo u BiH posjeduje vatreno oružje - kazala je glasnogovornica UNICEF-a u BiH Nela Kačmarčik, dodavši da je povećan broj incidenata i žrtava vatrenog oružja.

Prema istraživanju UNDP-a, građani BiH posjeduju oko 500.000 komada ilegalnog oružja, a prema istraživanju koje je uradio UNICEF o stavovima i ponašanju u svezi s vatrenim oružjem oko 30 posto ljudi u BiH osjeća nesigurnost i nabavilo bi oružje, iako je više od polovine ispitanika svjesno činjenice da unošenjem oružja doprinose dodatno toj nesigurnosti te da time unose nesigurnost i u svoj dom. Cilj kampanje “Vatreno oružje: Tko je sljedeća žrtva?” koja se provodi u organizaciji UNICEF-a i UNDP-a, a uz podršku Europske unije i Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) je educiranje javnosti u BiH o opasnostima koje donosi posjedovanje i korištenje vatrenog oružja. Jučerašnja radionica održana je s ciljem edukacije medija te poticanja na učinkovitije izvještavanje o problemu posjedovanja vatrenog oružja. - Ovim putem želimo skrenuti pozornost na rizike te kako svatko na svoj način može doprinijeti da se taj problem smanji - istaknula je Kačmarčik te dodala kako je veliki broj građana podržao ovu kampanju.

Inače, statistički podatci govore kako je u većem dijelu BiH u drastičnom porastu broj incidenata u kojima se koristi vatreno oružje. Višegodišnje kampanje koje se provode rezultirale su smanjenjem broja građa koji imaju oružje, ali je još uvijek broj onih koji skrivaju oružje velik, što je opasnost za sve građane u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?