Čačićeva križaljka

Čačićeva križaljka: HNS postavlja Savkine zetove u Inu i Plinacro

radimir čačić
Robert Anić/PIXSELL
08.02.2012.
u 09:00

Tomislava Dragičevića HNS želi u NO-u Ine iako je osumnjičen za utaju poreza, a Zoran Kopić kandidat je za upravu Plinacra

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, nakon što je pokušao haenesovca Srećka Ferenčaka postaviti u Nadzorni odbor Janafa, namjerava svoje stranačke kolege postaviti na čelna mjesta i drugih energetskih hrvatskih tvrtki.

Utaja poreza

Tako bi bivši predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević trebao ući u NO Ine, a u upravu Plinacra trebala bi zasjesti čak tri haenesovca – Mladen Antunović, Zoran Kopić i Ratimir Orešković.

Dragičević je Inu vodio od Račanove vlade, a na tom se mjestu održavao i kad je došlo do smjene vlasti, i to zahvaljujući zaštiti tadašnjega hrvatskog predsjednika Stipe Mesića. Dragičevića je uz HNS povezivalo i to što je zet pokojne čelnice i osnivačice te stranke Savke Dabčević Kučar. No Dragičević ima “crnu stranu” prošlosti, kao i Ferenčak, jer je osumnjičen za utaju poreza – 642.000 kune – prijavivši lažnu adresu stanovanja, pa je plaćao manji prirez nego što je trebao.

Dragičević nije jedini zet pokojne čelnice HNS-a koji bi, po stranačkoj liniji HNS-a, trebao zasjesti u državna poduzeća. Zoran Kopić također je Savkin zet i član HNS-a. On trenutačno radi kao savjetnik u Hrvatskoj poštanskoj banci, a trebao bi postati član uprave Plinacra.

Zoran Kopić potvrdio nam je da je kandidat za upravu te državne tvrtke, ali da njegovo imenovanje tek treba proći Vladinu koordinaciju. Rekao nam je da su kandidati za čelna mjesta u Plinacru i Antunović i Orešković. Na pitanje koliko je kompetentan za upravu Plinacra, kaže kako je u Crobenzu bio pomoćnik direktora za financije, a isto je radio i u Hrvatskim vodama. Kopiću nije ništa sporno u tome što su svi novi članovi uprave haenesovci, kazavši kako je ta tvrtka u ingerenciji te stranke. Za svoje rodbinske odnose s pokojnom čelnicom HNS-a kaže da to nije bilo presudno u njegovu mogućem imenovanju.

– Ne mogu vjerovati da je i poslije pet godina od smrti Savkin duh tako jak – kazao nam je Kopić. On je prvotno trebao preuzeti HPB, no kako će ta tvrtka ići u privatizaciju, odustalo se od toga.

Privatna stvar

Za svoje stranačke potrebe HNS će povećati broj mjesta u upravi Plinacra sa sadašnjih jedan na tri. Mladen Antunović trebao bi postati predsjednik uprave Plinacra, sad je šef Montmontaže. Problem u njegovu imenovanju moglo bi biti to što je ta tvrtka upravo izvođač radova na plinovodu prema Dalmaciji, a investitor je upravo – Plinacro. Ratimir Orešković je HNS-ov aktivni član i privatni poduzetnik, koji se bavi građevinarstvom i iznajmljivanjem jahti. Antunović nam je poručio da još nije vrijeme sazrelo za razgovore o njegovu imenovanju u Plinacru, a Oreškovićeva supruga kazala nam je kako je njegovo imenovanje privatna stvar.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije