nesreća u mađarskoj

Čačić za zatvor doznao pet minuta prije slijetanja – od Josipovića

'21.06.2012., Kaposvar, Madjarska - Na Zupanijskom sudu u 9 sati pocelo je trece rociste prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Cacicu zbog izazivanja prometne nesrece s dvije po
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/4
14.11.2012.
u 12:40

Čačić je u siječnju 2010. skrivio prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić mora u zatvor! Zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj su dvije osobe poginule, Čačić je osuđen uvjetno na 22 mjeseca, a danas je drugostupanjski sud promijenio kaznu. Ukinuo je odluku o uvjetnoj kazni i roku kušnje, kazao je za Večernji list mađarski odvjetnik R. Čačića Peter Zamecsnik. Na pitanje znači li to da prvi potpredsjednik Vlade mora u zatvor, odgovorio je:

– Da.

>>Jesu li vještaci spasili Čačića od bezuvjetne kazne?

>>Milanović o Čačiću: Zasad sve ostaje u domeni hipoteze

Da je prizivni sud promijenio kaznu prvostupanjskog suda, potvrdili su i iz suda u Kaposvaru.

– Čačić je osuđen na kaznu zatvora od 22 mjeseca. Nakon pola izdržane kazne može biti pušten – kazao je za Večernji list glasnogovornik suda Attila Vadocz. Na ovu presudu nema pravo žalbe, dodao je.

– Još se ne zna gdje će služiti kaznu, u Hrvatskoj ili Mađarskoj, to ovisi o ugovorima između dvije države – objasnio je te dodao da se na odsluženje kazne mora javiti u roku od dva-tri mjeseca. Čačić nema mogućnost žalbe, a u  zatvor mora najkasnije u roku od dva mjeseca.

Čačić sletio na Pleso – bez komentara

Oko 14 sati Čačić je iz Katara sletio u Zračnu luku Pleso u Zagrebu. Kako doznajemo, za odluku mađarskog suda doznao je pet minuta prije slijetanja i to od predsjednika Ive Josipovića. Nakon izlaska iz zrakoplova Čačić je ušao u službeni automobil i otišao bez komentara. Kako doznajemo, otišao je kući na konzultacije. U 16 sati Vlada će održati konferenciju za novinare, ali još nije poznato hoće li Čačić sudjelovati na njoj.

Prodanović iznenađen presudom

– Ukinuta je uvjetna kazna i ostala je bezuvjetna kazna od godinu i deset mjeseci zatvora. Ta je presuda apsolutno neočekivana – kazao je Čačićev odvjetnik Čedo Prodanović. Kaže da su se u Mađarskoj raspitivali za kaznenu politiku i rečeno im je da su kazne uglavnom uvjetne.

– Posebno ako je prvostupanjska kazna bila uvjetna, nije bilo za očekivati da će je viši sud pooštriti – napominje Prodanović ponavljajući kako je iznenađen presudom suda u Kaposvaru. Kaže da kaznu ne može tumačiti dok je ne vidi niti u Čačićevo ime odgovarati. Ipak, nadovezao se, naravno da će služiti kaznu u Hrvatskoj, ako je bude služio. Makar, nastavio je, presuda je pravomoćna. Na novinarsko pitanje vidi li kakvu paralelu između presude Čačiću i suđenja Sanaderu koji je na korak do presude, Prodanović nije htio špekulirati, no tvrdi da je neobično da je drugostupanjski sud tako brzo donio odluku. – Ovaj čas ne postoji lijek koji bi odgodio izvršenje kazne – kazao je Čačićev odvjetnik

>>'Čačić mi nije izrazio sućut, učinio je to šest dana poslije mome odvjetniku'

Radimir Čačić je u siječnju 2010. na autocesti prema Budimpešti udario svojim Chryslerom u Škodu Fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Poginuli su njezina majka (81) i suprug György Liptak (60). Čačić je u svojoj obrani rekao da nije vozio brzo, već da je uletio u oblak magle. Općinski sud bio ga je osudio na godinu i deset mjeseci zatvora uz tri godine uvjetno.

Čačić je nakon nesreće u nekoliko navrata rekao da će se iz politike povući samo ako ga bezuvjetno osude za nesreću u Mađarskoj.

>>'Da se za isti slučaj sudilo meni, a ne Čačiću, već bih bila u zatvoru'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije